4.2 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023 - 4:29
No menu items!

MIG-urile românești NU mai zboară! Șefii MApN au luat decizia, din cauza numeroaselor incidente din ultima vreme

spot_img

Avioanele MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române nu mai zboară din cauza „accidentelor soldate cu victime şi aeronave distruse”, a anunțat, vineri, Ministerul Apărării Naționale.

Ordinul de suspendare a fost dat de șeful Statului Major al Apărării, pentru toate activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române.

„Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice”, se arată în comunicatul MApN.

Ultimul incident a fost în urmă cu trei zile, când un avion de luptă MIG 21 Lancer, care a decolat de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a primit un semnal de la bord că trenul de aterizare nu s-ar fi închis complet. Din fericire, pilotul a reulit să revină imediat la bază.

Pe 2 martie însă, un MIG-21 Lancer s-a prăbușit, în apropiere de baza de la Kogălniceanu, de unde decolase într-o misiune de poliție aeriană. În plus, și elicopterul PUMA cu 7 militari la bord, plecat să caute epava MIG-ului, s-a prăbușit, astfel că tragedia s-a soldat cu 8 victime.

După această catastrofă aeriană, MIG-urile au fost consemnate la sol doar câteva zile, iar concluziile preliminare publicate de MApN după trei săptămâni arătau că „ambele evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită la finalizarea procedurilor de investigare”. Așadar, nicio defecțiune tehnică, sau o problemă cu avioanele de luptă MIG. 

Vineri însă, oficialii Armatei recunosc că resursa MIG-21 Lancer este terminată, astfel că se vor accelera procedurile de achiziție a avioanelor de luptă F-16 din Norvegia, deși proiectul de achiziție nici măcar nu a fost propus Parlamentului.

„În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System)”, se mai explică, în comunicatul MApN, cum își vor îndeplini sarcinile viitoare responsabilii din Aviație.

Marilena Nedelcu