11.6 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 23:20
No menu items!

După scufundarea crucișătorului Moscova, mai multe avioane de cercetare NATO au zburat deasupra României, inclusiv un P-8 al SUA

spot_img

SUA și NATO au efectuat, în ultimele două zile, mai multe zboruri de cercetare deasupra Mării Negre, în spațiul aerian românesc, pentru culegerea de informații privind scufundarea crucișătorului Moscova al armatei ruse, conform defenseromania.ro.

Sursa citată arată că mai multe avioane de cercetare occidentale au efectuat zboruri deasupra apelor neutre ale Mării Negre, unde a fost semnalată și o dronă RQ-4B.

De asemenea, un avion de cercetare radioelectronică de tip Boeing RC-135W Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, a zburat în apropierea frontierei dintre România și Republica Moldova. Aeronava a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta (Grecia).

În același timp, un avion NATO de tip Boeing E-3A Sentry, cu numărul de înregistrare LX-N90443, a evoluat deasupra unui raion situat la nord de Constanța.

Joi, pe 14 aprilie, în partea de sud-est a României a zburat și un avion de luptă antisubmarin de tip Boeing P-8A Poseidon, aparținând Forțelor Navale ale SUA. Aeronava a decolat de la Baza Aeriană Sigonella, de pe Insula Sicilia (Italia). Avionul a ieșit și deasupra apelor Mării Negre, în zona litoralului românesc, conform defenseromania.ro.

Deasupra Mării Negre a zburat și o dronă de cercetare de tip RQ-4B Global Hawk din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. 

M. Nedelcu