9.1 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 6:46
No menu items!

Turiștii români au cheltuit în țară 9,4 mil. €, în minivacanța de 1 Decembrie. Topul destinațiilor de city-break

spot_img

Cei peste 88.000 de turiști români care au plecat în diverse destinații din țară în minivacanța de 1 Decembrie au cheltuit aproximativ 9,4 milioane de euro pe cazare și servicii de masă, potrivit unei analize a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Pentru prima oară după 1989, pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele din străinătate, ceea ce conturează o nouă tendință în turismul românesc, se arată într-un comunicat al FPTR.

Turiștii au profitat de tarifele cu până la 70% mai mici decât cele din timpul Sărbătorilor de iarnă și de faptul că au avut mai multe zile libere decât în alţi ani. Din datele centralizate de către FPTR reiese că mai mult de 88.000 de români au plecat în vacanțe în țară în această perioadă, cei mai mulți dintre ei au fost în marile oraşe şi în stațiunile montane.

Cheltuiala medie pentru cazare și mesele incluse a turiștilor români care au preferat destinațiile interne a fost de aproximativ 350 de lei pe sejur, în creştere cu 5% față de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul şi distracţia, au fost în medie, de 300 lei pe sejur, pentru fiecare turist.

Pentru prima oară în ultimii 27 de ani, pachetele de city break interne au fost mai bine vândute decât cele în orașele turistice europene. Spre deosebire de anii în care turiștii români optau pentru city break-uri în orașele din Europa, în minivacanța de 1 Decembrie din acest an aproximativ 39.000 de români au preferat orașele din România. Cele mai căutate city break-uri interne au fost Alba Iulia, Sibiu, Brașov și Cluj Napoca. Tarifele pentru pachetele promoționale de 1 Decembrie au variat între 359 și 800 lei/persoană.

Pentru turismul balnear au optat 28.000 de turiști. Vacanțele în structurile de cazare din stațiunile balneare sunt ceva mai scumpe decât cele din zona de munte, deoarece gama de servicii este mai extinsă, incluzând și acces la centrele spa. Ofertele speciale au inclus cazare 3 nopţi de cazare cu mic dejun și acces spa. Tarifele s-au situat între 300 și 865 de lei, în funcție de categoria pentru care a optat fiecare turist.

Gradul de ocupare în stațiunile montane tradiționale (Valea Prahovei, Poiana Brașov) a fost de 80-90% în aceste zile – peste 20.000 de turişti au ales destinaţiile montane. Tarifele în stațiunile de la munte din această perioadă au variat între 270 și 500 de lei/persoană pentru 3 nopți de cazare cu mic dejun și o cină tradițional românească în seara de 1 Decembrie. Staţiunile cu cele mai mici tarife pentru minivacanţă de 1 Decembrie au fost Bran și Bușteni.

În pensiunile din zonele rurale, tarifele au rămas neschimbate. Spre exemplu, la o pensiune din Bran un pachet promoțional cu 3 nopți, mic dejun și cină tradițională de 1 Decembrie a ajuns la 275 de lei/persoană.

Perioada liberă de 4-5 zile a permis și deplasări în destinațiile externe de city break, în marile oraşe europene, dar și în zone cu climă mai blândă sau în destinații în care au loc evenimente, cum ar fi Târgurile de Crăciun, concertele și spectacolele. Cu toate acestea, unele orașe căutate în anii anteriori nu se mai afla pe lista preferințelor, din cauza tensiunilor sociale și economice.

Potrivit FPTR, tot mai mulți turiști români preferă să își organizeze plecările pe cont propriu, rezervările pentru biletele de avion sau pentru cazare fiind făcute direct la compania aeriană, la structura de cazare sau apelând la un portal de rezervări.

V.B.