9.1 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 6:19
No menu items!

Povestea caselor soților Iohannis, din nou la mâna lui Augustin Lazăr

spot_img

Dosarul penal deschis de DNA pe numele soților Iohannis și trimis Parchetului Curții de Apel Aba Iulia, a fost declinat de această unitate Parchetului General.

Practic, povestea caselor dovedite în justiție ca fiind cumpărate cu acte false ajunge din nou în mîinile lui Augustin Lazăr, după, în urmă cu mai mulți ani, dosarul a fost plimbat între Parchetul Judecătoriei Sibiu, DNA, DIICOT și în final îngropat la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, condus, la acea vreme, de Augustin Lazăr.

Procurorul general adjunct al PCA Alba Iulia, Eugen Fulop, a decis declinarea dosarului primit de la DNA Parchetului General, cum era și firesc de altfel, numai acesta având competența de a-l cerceta pe președinte.

În motivarea ordonanței PCA Alba Iulia, prezentată de Lumea Justiției, se arată că „în contextul existenței unei impunități comune, mergând până la identitate (excepția fiind cea menționată), dar și al observării calităților speciale ale persoanelor acuzate (președinte, notar, persoană particulară), împrejurări care ar putea atrage constituirea unor dosare distincte, este prevalent și justificat argumentul mai bunei înfăptuiri a justiției și implicit al cercetării acuzațiilor în interiorul unei anchete unice”.

Astfel, „faptele săvârșite de Președintele României – susceptibile de cercetare în condițiile restrictive ale normelor constituționale de protecție (art. 84 și următoarele din Constituție) – pot fi instrumentate exclusiv de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (art. 94 alin. 4 din Constituție; cu trimitere la normele comune de competență prev. de art. 40 din Codul de procedură penală). Jurisprudența a consacrat această opțiune procesuală, hotărându-se, în absența reglementărilor exprese, că Președintele României poate fi cercetat de către unitatea de parchet susmenționată și judecat de către Înalta Curte de Casație și Justiție (a se vedea în acest sens Decizia nr. 678 din 13 noiembrie 2014 a Curții Constituționale)”, se arată în decizia de declinare.

Andrei Tudor