O nouă taxă pe benzină, inclusiv în România – propunerea Germaniei pentru a opri valul de refugiați

Germania propune impunerea unei taxe pentru fiecare litru de benzină cumpărat pe teritoriul Uniunii Europene care ar strânge astfel fonduri pentru securizarea frontierelor externe în faţa valului de refugiaţi.

Ideea îi aparține ministrului german de finanțe, Wolfgang Schauble. Concret, acesta susţine introducerea unei taxe pentru fiecare litru de benzină vândut în Uniunea Europeană şi, implicit, în România, fără să menţioneze însă care ar trebui să fie valoarea acesteia.

“Am spus că, atunci când fondurile provenind din bugetele naţionale şi din bugetul UE nu ajung, să cădem de acord, de exemplu, asupra perceperii unei taxe de oarecare mărime asupra fiecărui litru de benzină“, a explicat Schauble, într-un interviu acordat publicaţiei “Suddeutsche Zeitung”.

Potrivit ministrului german, fondurile obţinute în acest fel ar urma să fie utilizate pentru securizarea frontierelor de la graniţele externe ale UE pentru a gestiona mai bine problema refugiaţilor. România ar urma să fie vizată direct de acest proiect, deoarece are graniţe cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova, ţări care nu fac parte din Uniune. “Dacă sarcina este atât de urgentă, de ce să nu convenim acest lucru la nivel european? Acum trebuie să securizăm frontierele exterioare ale spaţiului Schengen. Rezolvarea acestor probleme nu trebuie să eşueze din cauza lipsei de mijloace financiare“, a mai spus Wolfgang Schauble.

Potrivit unor date furnizate de Comisia Europeană în cadrul raportului Oil Bulletin de la începutul acestui an, 58% din preţul de comercializare al carburanţilor în România este reprezentat de taxe.

R.D.

NICIUN COMENTARIU