14 C
București
vineri, 7 mai 2021 - 1:57

70 de turişti blocaţi la Bâlea Lac, printre care şi 34 de copii, evacuaţi cu elicopterele

72 de turişti printre care şi 34 de copii, blocaţi din week-endul care a trecut în zona Bâlea, vor fi evacuaţi cu două elicoptere ale unităţii speciale de aviaţie a Ministerului de Interne, IGAv.

Telecabina de la Bâlea nu a putut fi reparată, astfel că autorităţile au luat decizia de a-i scoate pe turiştii rămaşi în cabane cu elicopterele de urgenţă, până în zona localităţii Cârţişoara.

Unele dintre persoanele care se aflau la cabanele din zona Bâlea au coborât în cursul zilei de miercuri cu snowmobilul, dar mai sunt câteva zeci de turişti în cabane, printre aceştia fiind şi 34 de copii din Craiova. Alţi turişti au coborât pe jos, miercuri dimineaţă, de la Bâlea Lac spre Bâlea Cascadă. Turiştii rămaşi la Bâlea Lac au primit cazare gratuită şi o masă caldă la cabanele din zonă.

În localitatea Cârţişoara, ISU Sibiu va monta un cort încălzit, iar echipaje SMURD vor evalua starea medicală a persoanelor, iar la nevoie vor asigura transportul acestora la spital. În această perioadă a anului, telecabina este singura modalitate de a ajunge la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, Transfăgărăşanul fiind închis şi blocat de zăpadă. Zăpada măsoară aproape un metru, iar meteorologii anunţă temperaturi minime care, în timpul nopţii, pot coborî până la minus 22 de grade Celsius, iar maximele zilei nu vor urca la mai mult de minus 11 grade Celsius.

S. Marinescu