18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 21:41
No menu items!

Zelenski, semnal de alarmă: „În iulie vine cu adevărat catastrofa”

spot_img

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, vineri, că aproape jumătate din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în prezent blocate, deoarece Rusia continuă să blocheze principalele rute de export ale țării prin Marea Neagră și Marea Azov, calificând situația drept o potențială „catastrofă” pentru securitatea alimentară globală, relatează CNN.

Adresându-se unui think tank de politică externă în cadrul unui forum online, Zelenski a declarat: „22 de milioane de tone de cereale sunt ținute în silozuri în prezent. Nu le putem livra pe piețele internaționale unde sunt necesare chiar în acest moment”.

Președintele ucrainean a mai spus că estimările ONU potrivit cărora foametea ar putea afecta alte 50 de milioane de persoane în acest an reprezintă o estimare „conservatoare”, lăsând să se înțeleagă că numărul celor afectați va fi mai mare.

„Foametea nu vine singură, este întotdeauna însoțită de haos politic care exacerbează situația, ruinează viețile oamenilor, creând condiții nesigure pentru oamenii obișnuiți. În iulie, când multe țări își vor epuiza stocurile de recoltă de anul trecut, va deveni evident că vine cu adevărat catastrofa”, a spus el.

Președintele ucrainean a acceptat, de asemenea, invitația de a participa la summitul G20 din Indonezia din noiembrie. El a îndemnat gazdele să includă „doar națiuni prietene”, lăsând să se înțeleagă că Rusia ar trebui să fie exclusă de la summitul din Bali.

R. Dan