18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:18
No menu items!

După modelul vaccinurilor anti-COVID, UE pregăteşte achiziţii în grup de vaccin împotriva variolei maimuţei

spot_img

Uniunea Europeană (UE) pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei (”monkeypox”), a anunțat, vineri, Comisia Europeană, precizând că ”procedurile exacte” de procurare ”urmează să fie stabilite împreună cu statele membre în zilele următoare”, relatează AFP.

Organismul european Health Emergency Response Authority (HERA) ”cooperează cu statele membre şi producătorii pentru a procura vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei”, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei, însărcinat cu probleme de sănătate, Stefan De Keersmaecker.

”Procedurile exacte vor fi stabilite cu statele membre în zilele următoare”, a precizat el.

Spania a anunţat că intenţionează să achiziţioneze vaccinul Imvanex şi tratamentul antiviral Tecovirimat printr-o achiziţie în grup în UE.

Imvanex, produs de laboratorul Bavarian Nordic, este un vaccin de generaţia a treia (viu care nu se replică în organismul uman) autorizat în UE din 2013, indicat împotriva variolei la adulţi.

Numărul cazurilor confirmate de varola maimuţei în lume a crescut miercuri la 219 în afara ţărilor în care boala este endemică, potrivit unui bilanţ al Centrului European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).

„Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri care se identifică drept bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu s-a înregistrat niciun deces”, potrivit acestei agenţii europene cu sediul la Stockholm.

În Europa se află majoritatea cazurilor – 191 -, dintre care 118 cazuri au fost înregistrate în UE.

În trei ţări se concentrează majortatea cazurilor confirmate, şi anume, în Regatul Unit, prima ţară în care au fost descoprite cazuri neobiţnuite la începutul lui mai (71), în Spania (51) şi Portugalia (37), potrivit ECDC.

UE a jucat un rol central în achiziţionarea în grup a unor doze de vaccin anticovid în statele membre.

Însă, în cazul variolei maimuţei, situaţia este diferită, potrivit lui De Keersmaecker.

Vaccinarea împotriva varilei maimuţei „va fi limitată la cazuri foarte precise, pentru că transmiterea şi riscul legat de virus nu sunt comparabile cu cele ale Covid-19”, a precizat el.

ECDC estima luni că probabilitatea răspândirii virusului în rândul populaţiei generale este ”foarte slabă”, însă ea este foarte „mare” în cazul persoanelor cu mai mulţi parteneri sexuali.

Boala, o rudă mai puţin periculoasă a variolei – eradicată de 40 de ani – este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi Africa Centrală.

Ea se manifestă mai întâi printr-o febră puternică şi evoluează rapid într-o erupţie cutanată şi apariţia unor cruste.

Raluca Dan