16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 17:42
No menu items!

Zelenski: Eșecul contraofensivei din 2023 a fost cauzat de o scurgere de informații

spot_img

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a reuşit să obțină planurile contraofensivei ucrainene din 2023 înainte chiar ca aceasta să înceapă, dar că Ucraina are un ”plan clar” pentru o nouă contraofensivă.

”Planurile noastre de contraofensivă erau pe masa Kremlinului înainte ca acţiunile contraofensivei să înceapă”, a spus Zelenski, duminică, într-o conferinţă de presă la Kiev, cu referire la contraofensiva Ucrainei din 2023, care a fost un eșec strategic.

Preşedintele a adăugat că Ucraina are un ”plan clar”pentru o nouă contraofensivă împotriva forţelor ruse, dar că nu poate da detalii despre aceasta.

Potrivit lui Zelenski, schimbările majore de la conducerea armatei, în primul rând înlocuirea şefului de Stat Major, au avut legătură cu noul plan de acţiune pe câmpul de luptă.

”Acest plan este legat de o schimbare de conducere, există schimbări corespunzătoare. Vor fi pregătite câteva planuri din cauza unei scurgeri de informaţii”, a spus el, fără alte detalii.

Zelenski a mai afirmat că rotaţia trupelor are o importanţă critică pentru efortul de război şi că Ucraina trebuie să îşi pregătească mai bine forţele de rezervă.

Preşedintele a insistat că victoria Ucrainei va depinde de ajutorul militar din Occident, şi s-a declarat ”sigur” că legislatorii americani vor aproba într-un final pachetul de 61 miliarde de dolari.

Zelenski a mai afirmat că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi de la declanşarea invaziei ruse, anunţând pentru prima dată după mai mult de un an numărul pierderilor militare. Zelenski le-a spus însă reporterilor că nu poate dezvălui numărul răniţilor, întrucât aceasta ar ajuta planificarea armatei ruse.

T. S.