16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 8:52
No menu items!

Vremea se schimbă radical. Ninge din nou și în Capitală

spot_img

Începând de duminică, 18 martie, până pe 22 martie, în întreaga ţară vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, au avertizat meteorologii.

Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturile vor coborî din nou până la limita înghețului și se întorc și ninsorile. Meteorologii au emis deja atenționări de Cod galben care intră în vigoare chiar sâmbătă.

„Sâmbătă, în jurul prâzului, așteptăm cam 17-18 grade Celsius, dar de mâine și în Capitală vremea se va schimba radical. Nu vor fi mai mult de 4-5 grade C a orele prânzului, iar temporar se vor semnala precipitații, la început sub formă de ploaie, apoi mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, ce vor favoriza depunerile de polei”, au explicat specialiști ANM, citați de Antena3.

Potrivit acestora, „de sâmbătă după-amiază, de la orele 14.00, și până mâine dimineață la orele 8.00 va fi în vigoare o atenționare meteorologică Cod galben ce vizează ploi însemnate cantitativ”. Zonele vizate de această atenționare vor fi Banatul, Crișana, Maramureș, zona Carpaților Occidentali, dar și sud-vestul Transilvaniei. 

„Ploaia, lapoviţa, ninsoarea şi vântul îngreunează circulaţia rutieră. De aceea, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, astfel încât, cu cât viteza de rulare a autovehiculului este mai mare, cu atât mai mare poate fi şi abaterea de la trasa ideală de rulare. Fiţi atenţi în special la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Nu opriţi şi nu staţionaţi în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe„, au transmis oficialii Poliției. 

Dacă vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă, informează IGPR:

„Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă, Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică. Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi când vizibilitatea este redusă şi să se asigure foarte bine înaintea traversării drumurilor”, precizează reprezentanții Poliției. 

R.D.