15.3 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 19:09

Viorel Ștefan: România va avea cel mult 50 de taxe, propunem ca acestea să rămână neschimbate 5 ani

spot_img

Legislaţia fiscală va fi unificată în acest an într-un Cod economic ce urmează să fie definitivat la jumătatea lui 2017, pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, şi care va conţine maximum 50 de taxe, a declarat miercuri Viorel Ştefan, propus pentru funcţia de ministrul al Finanţelor Publice, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament.

”Legile cu caracter economic vor fi impuse într-un Cod economic al României. În aprilie va intra în dezbateri parlamentare, pentru ca la 1 iulie să îl avem publicat în Monitorul Oficial. Ne propunem ca acest Cod economic să rămână neschimbat măcar 5 ani, iar acesta va conţine maximum 50 de taxe”, a afirmat Viorel Ştefan.

Codul s-ar aplica pentru perioada 2018 – 2022, cu scopul de a “a asigura predictibilitate pentru cei dispuşi să facă afaceri în România”.

Ştefan a mai spus că respectivul Cod nu va reuni doar Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, ci toate legile care au legătură cu activitatea economică.

În plus, acesta a reamintit măsurile cuprinse în programul de guvernare anunţat de PSD, printre care se află reducerea cotei standard de TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, extinderea cotei zero de TVA pentru vânzarea de locuinţe, reducerea TVA de la 9% la 0 pentru input-urile din agricultură şi cotă 0 de TVA pentru activităţile de publicitate.

Alte măsuri amintite de Viorel Ștefan:

  • Reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, eliminarea impozitului pentru veniturile lunare mai mici de 2.000 de lei.
  • Creşterea veniturilor bugetare de la aproximativ 29% din PIB în prezent la 32,5% în 2020.
  • Informatizarea completă a a administraţiei publice, astfel încât de la 1 ianuarie 2018 toate taxele şi impozitele să fie plătite în România online, dacă contribuabilul optează pentru această variantă, sau la un singur ghişeu, dacă se optează pentru această variantă. Orice taxă care nu va putea fi plătită online se va anula.

T.S.