10.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 23:16

Ministrul propus la Educație vrea reanalizarea tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi

spot_img

Pavel Năstase, nominalizat pentru Ministerul Educaţiei, a susținut în fața jurnaliștilor că teza șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, ar trebui reanalizată.

„Problema este delicată dintr-un punct de vedere: cine analizează dacă o teză de doctorat este plagiat, dacă nu sunt specialiştii în domeniul respectiv. Comisia CNATDCU este o comisie la nivel naţional, unde sunt reprezentanţi din toate domeniile de studii. Este greu ca un expert din această comisie, cu tot respectul, care este matematician sau fizician să voteze pentru o teză din domeniul dreptului. De aceea, eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare, astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie acest CNATDCU să facă un arbitraj, atunci când există contestaţii acestea să fie rezolvate la nivelul ministerului. Cred că aceasta este abordarea cea mai sănătoasă şi care împacă lucrurile”, a Pavel Năstase în fața jurnaliștilor.

Potrivit acestuia, la minister există o platformă electronică unde sunt publicate tezele de doctorat, iar la nivelul fiecărei universităţi – platforme care analizează toate lucrările care sunt elaborate în instituţiile de învăţământ superior.

„Problema plagiatului va trebui reanalizată pentru că în comisia CNATDCU sunt specialişti din toate domeniile, deci nu ştiu cum ar putea analiza corect un doctorat de la ASE, de exemplu. Cred că ar trebui descentralizată această analiză, dar voi reanaliza situaţia împreună cu Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR). Cu privire la concursurile pentru directori, am primit chiar aseară o reclamaţie, dar nu pot să zic nimic în momentul acesta, trebuie să analizăm ce s-a întâmplat şi abia apoi vom decide ce se va face în continuare. Sunt de acord cu modificarea programei şi pentru elevi programa să fie una mai accesibilă, nu atât de încărcată cum este astăzi. Susţin că lucrarile de doctorat să fie publicate online, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) trebuie să puna la punct platforma în cel mult doi ani. Susţin învăţământul dual, nu toţi pot să promoveze bacalaureatul, aşa că voi încerca să dezvolt acest domeniu al şcolilor profesionale sau postliceale”, a mai spus Pavel Năstase, răspunzând întrebărilor reprezentanţilor comisiei de specialitate.

Valeriu Motoc