13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 3:35
No menu items!

VIDEO/ Trei persoane, arestate pentru contrabandă cu chihlimbar din Ucraina. Peste 5.000 de kilograme de pietre semiprețioase, aduse ilegal în România

spot_img

Trei persoane au fost arestate pentru contrabandă cu chihlimbar din Ucraina. Peste 5.000 de kilograme de pietre semiprețioase au fost aduse ilegal în România în acest an, acestea fiind expediate apoi prin intermediul societăților de curierat și transport internațional, către destinatari din Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia.

Potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în cursul lunii martie 2021, trei persoane au constituit, pe teritoriul României, un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, respectiv introducerea ilegală din Ucraina pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, prin punctul de trecere a frontierei Siret, de pietre semiprețioase (chihlimbar).

După introducerea în țară, marfa era depozitată de către liderul grupării, care, ulterior, o transporta și preda, în vederea expedierii, prin intermediul societăților de curierat și transport internațional, către destinatari din Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia, sub forma unor colete poștale, cu greutăți cuprinse între 25 și 30 de kilograme, declarându-se, în mod nereal, că acestea ar conține diferite bunuri.

În perioada martie – noiembrie 2021, membrii grupării au introdus, în mod ilegal, pe teritoriul României, cantitatea totală de 5.151,56 de kilograme de chihlimbar.

În noiembrie, anchetatorii au reușit să-l prindă pe unul dintre traficanți în flagrant, având asupra lui 75 de kilograme de chihlimbar brut, provenit din contrabandă.

La aceeași dată, procurori și ofițeri de poliție judiciară au efectuat 4 percheziții domiciliare, pe raza județelor Ilfov și Suceava, în urma cărora au fost descoperite aproximativ 584 de kilograme de pietre semiprețioase.

De asemenea, în cauză a fost aplicată măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de 2.000 de euro și 600 de lei, fiind ridicate, totodată, în vederea continuării cercetărilor, mai multe înscrisuri, telefoane mobile și un laptop.

Conform sursei citate, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a celor trei inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile, fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă.

                                                                                                                Adina Silav