1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 3:29
No menu items!

Specialist DNA, prins în flagrant de colegi. A cerut mită pentru a cumpăra pentru instituție o dronă de zeci de mii de euro

spot_img

Un specialist DNA a fost prins în timp ce primea mii de euro mită de la un om de afaceri, care dorea să încheie un contract de achiziție publică cu Direcția Națională Anticorupție pentru o dronă.

Direcției Naționale Anticorupție a transmis, miercuri, că Secția de combatere a corupției a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Nicolae Despa, specialist DNA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

Specialistul DNA a primit de la un om de afaceri, marți, 30.000 de lei (echivalentul a 6.000 euro), când a și fost prins în flagrant.

Nicolae Despa urmează să fie prezentat, miercuri, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit ordonanței procurorilor, în perioada 15 septembrie 2021 – 16 noiembrie 2021, Nicolae Despa ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 15.000 euro și, după mai multe „negocieri”, ar fi acceptat promisiunea sumei de 12.000 euro (plătibilă în două tranșe), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, banii respectivi ar fi fost pretinși în legătură cu un contract de achiziție publică pe care omul de afaceri intenționa să îl încheie cu Direcția Națională Anticorupție în cadrul proiectului ,,Continuarea dezvoltării capacității tehnice a D.N.A în investigarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale U.E” cofinanțat de OLAF în cadrul programului Hercule III Technical Asistance.

Conform unor surse judiciare, contractul era pentru achiziționarea unei drone în valoare de 55.000 de euro.

De altfel, DNA anunțase, luna trecută, că intenționează să cumpere această dronă, cu fondurile europene. Potrivit anunțului de procedură simplificată publicat în platforma națională de monitorizare a achizițiilor publice (SICAP), DNA dorea achiziționarea unui „Pachet Aeromodel/Dronă profesională pentru activități geodezice și monitorizare teren cu accesorii”.

                                                                                                                   Adina Silav