23.9 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 22:39
No menu items!

VIDEO. Rezultatele oficiale ale alegerilor din Turcia: Erdogan, președinte pentru încă 5 ani. Ce i-a transmis Putin

spot_img

Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale și a fost reales ca lider al Turciei, potrivit șefului Înaltului Consiliu Electoral, citat de BBC.

Președintele instituției, Ahmet Yener, a anunțat oficial rezultatele alegerilor, spunând că Erdogan este noul președinte, cu 52,14% dintre voturi. 

„Chiar dacă nu toate rezultatele au fost înregistrate în sistem până acum, rezultatele nu se vor schimba”, a spus acesta. 

Cu 99,43% dintre urnele de vot deschise, rivalul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, a primit 47,86% dintre voturi.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a transmis, adresându-se miilor de susţinători ai săi strânşi în faţa complexului prezidenţial din Ankara, că la scrutinul de la sfârşitul săptămânii câştigătoarea este Turcia.

“Nu doar noi suntem câştigătorii. Turcia este câştigătoarea. Naţiunea noastră cu toate segmentele sale este câştigătoarea. Democraţia noastră este câştigătoarea. Nimeni nu a pierdut. Au câştigat 85 de milioane de oameni. Acum este timpul să ne unim pentru obiectivele noastre naţionale şi pentru visurile naţionale, lăsând deoparte toate dezbaterile şi conflictele privind perioada electorală”, a spus el, potrivit aa.com.tr.

Erdogan a promis că îşi va dedica tot timpul şi toată energia pentru a munci ca să-şi servească ţara.

“Vindecarea rănilor cutremurelor din 6 februarie, dezastrul secolului, şi refacerea oraşelor noastre demolate vor continua să fie în fruntea priorităţilor noastre”, a adăugat el.

Preşedintele a menţionat şi că o prioritate este soluţionarea problemelor cauzate de inflaţie.

„Vom continua cu încredere şi stabilitate. Planificăm o economie bazată pe producţie, concentrată pe management financiar, investiţii şi ocuparea forţei de muncă de renume internaţional”, a adăugat Erdogan.

Erdogan a promis, de asemenea, că va implementa un sistem care să ajute producătorii din agricultură şi va facilita accesul consumatorilor.

Rece Tayyip Erdogan a spus că a fost sunat pentr a fi felicitat de numeroşi lideri ai lumii, de la cei din zona Golfului până la Anglia şi Rusia.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa, anunţă Kremlinul, citat de BBC News.

„Victoria în alegeri a fost rezultatul muncii dumneavoastră altruiste la conducerea Republicii Turce, o dovadă evidentă a susţinerii poporului turc a eforturilor dumnevoastră de a consolida suveranitatea statului şi de a purta o politică externă independentă”, îi transmite Putin lui Erdogan. 

Erdogan şi Putin sunt vechi aliaţi, iar Turcia a adoptat o poziţie mai neutră faţă de Moscova, în Războiul din Ucraina, decât aliaţii săi din NATO.

 

                                                                                                                 Adina Silav