27 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 22:12
No menu items!

MAE reacționează la „mesajele neadecvate” ale președintei Ungariei. Ambasadorul Budapestei, înștiințat despre poziția României

spot_img

Ministerul Afacerilor de Externe a reacționat duminică seară la mesajele postate în mediul online de președinta Ungariei, Katalin Novak, privind Ardealul. MAE dezaprobă ferm afirmațiile acesteia și susține că i-a transmis liderului de la Budapesta că „astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări”.

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, arată Ministerul de Externe.

Sursa citată mai spune că „a mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”.

Preşedinta Ungariei a fost prezentă sâmbătă la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc. Ulterior, aceasta a publicat un material video de la eveniment, cu imnul Ținutului Secuiesc. Clipul este însoțit de un mesaj, un vers al cântecului, care face trimitere la Transilvania. „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”.

                                                                                                                    Adina Silav