19.4 C
București
marți, 30 mai 2023 - 2:01
No menu items!

VIDEO. Percheziții în România și Germania. Migranți aduși din Bulgaria, transportați în ţările din vestul Europei

spot_img

Zeci de percheziţii au loc în Bucureşti şi în şase judeţe pentru anihilarea unei grupări specializate în traficul de migranţi. Persoane de origine afro-asiatică plăteau 5.000 de euro de persoană pentru a ajunge din România în ţări din Vest. 35 de persoane urmează să fie duse la audieri.

Potrivit DIICOT, procurorii împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră pun în aplicare 29 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Bucureşti şi judeţelor Ilfov, Argeş, Dâmboviţa, Constanţa, Buzău şi Braşov, în vederea anihilării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.

De asemenea, concomitent, pe teritoriul Germaniei, au loc percheziţii domiciliare în cadrul unui dosar vizând activitatea aceluiaşi grup infracţional organizat.

“În cauză s-a reţinut că, în luna aprilie 2022, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni români şi arabi, având ca scop comiterea infracţiunii de trafic de migranţi, în vederea obţinerii în mod facil a unor importante sume de bani, grup care a acţionat până în prezent.

Mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranţi de origine afro-asiatică care voiau să ajungă în ţările din vestul Europei, în special Germania”, a precizat DIICOT.

Transportul acestor migranţi era realizat pe două segmente. Astfel, pe primul segment – migranţii erau preluaţi din Bulgaria, trecuţi ilegal prin punctele de trecere a frontierei în România şi, ulterior, transportaţi în zona Timişoara/Arad. Al doilea segment – după ce erau cazaţi pentru o zi, maxim două zile, pe teritoriul României, migranţii erau îmbarcaţi în alte autovehicule, cu care erau transportaţi spre ţările din vestul Europei, în special Germania, fiind trecuţi ilegal prin punctele de trecere a frontierei în Ungaria.

Migranţii erau transportaţi de către şoferi în autoutilitare (dube) de transport marfă, fiind ascunşi ori în spaţiul de dormit situat deasupra cabinei şoferului sau în compartimentul de marfă al dubei.

“În cazul cele de-a doua modalităţi, membrii grupului confecţionau în compartimentele de marfă locaşuri speciale din lemn, creând spaţii mici şi improprii, în care introduceau până la 27 de persoane. Locaşurile respective erau apoi mascate de lăzi cu legume şi fructe.

Ambele modalităţi de ascundere au presupus un risc de asfixiere al migranţilor foarte ridicat (de exemplu, în cabina de dormit cu o suprafaţă de aproximativ 2 metrii pătraţi erau introduşi 5-6 migranţi). În plus, luând în considerare modul în care aceştia au fost transportaţi (fără niciun sistem de siguranţă, îngrămădiţi unul peste altul), viaţa migranţilor a fost pusă în permanenţă în pericol pe durata transportului”, a mai precizat DIICOT.

Sursa citată a menţionat că plata pentru transportul migranţilor a fost realizată prin intemediul sistemului Hawala, migranţii platind în jur de 5.000 de euro/persoană pentru a ajunge din România în ţările de Vest (în principal Germania).

Pe parcursul urmăririi penale au fost documentate 13 transporturi care sunt cercetate de către autorităţile române. De asemenea, au fost identificate alte două transporturi, care sunt investigate de către autorităţile germane.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, peste 35 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în aceste operaţiuni.

                                                                                                                  Adina Silav