7.5 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:08
No menu items!

VIDEO. Momente istorice în China: populația se răscoală împotriva regimului XI

spot_img

Protestele împotriva politicii stricte zero COVID a Chinei și a restricțiilor asupra libertăților s-au extins în cel puțin câteva orașe din întreaga lume, într-o demonstrație de solidaritate cu rarele manifestări de sfidare ale chinezilor față de regimul de la Beijing, scrie Reuters.

Poliția chineză a arestat la Shanghai după protestele fără precedent din cauza restricțiilor. Nimeni nu știe însă cum și când se va încheia politica „zero-covid” a lui Xi Jinping, iar asta este deja „o bombă socială”, notează separat The Economist.

De la Urumqi, în nord-vest, până la Shanghai, în est, demonstrații și proteste au zguduit China în ultimele zile. Luate împreună, ele reprezintă un strigăt de frustrare larg și divers, de un fel foarte rar întâlnit în China. Deși nu toate protestele sunt în mod explicit politice, ele reprezintă o mustrare inconfundabilă pentru președintele Xi Jinping, aclamat de mass-media de stat drept „comandantul suprem al războiului poporului împotriva covid”.

Mulți oameni sunt din ce în ce mai sătui de acest război. Cel mai recent declanșator a avut loc la 24 noiembrie, când un incendiu într-un bloc de apartamente din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, a ucis cel puțin zece persoane și a rănit alte nouă.

Rezidenții locali au afirmat că ușile și ieșirile de incendiu din clădire au fost sigilate pentru a controla covidul. Oficialii din Urumqi au negat acest lucru. „Capacitatea unor rezidenți de a se salva era prea slabă… și nu au reușit să scape”, a explicat șeful brigăzii de pompieri, provocând și mai multă furie. Xinjiang, unde locuiește minoritatea uigură din China, este supusă de luni de zile unor restricții stricte privind covidul. De multe ori, situația dificilă a uigurilor nu are ecou în restul Chinei.

În ultimul deceniu, guvernul a reținut sute de mii dintre ei din motive arbitrare și a ținut Xinjiang sub o supraveghere intensă. Cu toate acestea, incendiul i-a determinat pe locuitorii furioși să organizeze proteste cu riscuri personale uimitoare. Și, într-o manifestare rară de solidaritate interetnică, aceste proteste s-au extins. Majoritatea tinerilor din Shanghai s-au adunat la sfârșitul săptămânii pentru a organiza priveghiuri pentru victimele incendiului pe Urumqi Road, o stradă cunoscută mai degrabă pentru cafenelele de hipsteri și magazinele de haine.

Unii au cerut chiar demisia prședintelui Xi și a Partidului Comunist. Un protest desfășurat la Beijing pe 27 noiembrie a durat până târziu în noapte, cu scandări de solidaritate pentru cei arestați în Shanghai și pentru cei morți în Xinjiang. Poliția a arestat două persoane la Shanghai după protestele fără precedent din cauza restricțiilor. Zeci de campusuri universitare din întreaga țară au fost, de asemenea, marcate de demonstrații împotriva politicii „zero-covid”.

D.Constantin