16.3 C
București
duminică, 13 iunie 2021 - 8:55

VIDEO. Guvernul Cîțu, în campanie…de vaccinare

spot_img

Miniștrii Guvernului Cîțu au defilat, sâmbătă dimineață, încă de la primele ore, în centre de vaccinare din toată țara (imagini AICI), într-o campanie de imagine, menită să o susțină pe cea de vaccinare, coordonată personal de premierul Florin Cîțu. Astfel, în timp ce ministrul sănătății Ioana Mihăilă a imunizat pacienți în comuna Vedea, din județul Giurgiu, unde a anunțat lansarea campaniei de vaccinare la sate, ministrul transporturilor Cătălin Drulă a lansat public mesaje pro-vaccinare dintr-un centru de medicină de familie, iar vicepremierul Dan Barna a jucat rolul de voluntar într-un centru drive-thru din sectorul 2 al Capitalei, unde, timp de câteva ore, le-a împărțit certificatele de vaccinare celor veniți să se imunizeze. 

Miniștrii, secretarii de stat, tot cabinetul iese în stradă în 22 mai pentru susținerea campaniei de vaccinare, deci vom avea o campanie în care vom fi prezenți în toată țara și știu că, pe 22 mai, se joacă și finala Cupei României, este un eveniment în care vom avea spectatori. Deci este o zi importantă, 22 mai, guvernul în stradă și seara avem Cupa României”, a declarat premierul Florin Cîțu pe 13 mai, după ședința de Guvern.

Prin urmare, 6 miniștri ai cabinetului Cîțu, plus premierul și vicepremierul Dan Barna au dat curs solicitării, „pentru a-i convinge pe români că singura soluție de a putea merge mai departe și a reveni la normalitate” este vaccinarea.

Astfel, ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a participat, începând cu ora 9.00, la Maratonul Vaccinării din localitatea Vedea, județul Giurgiu, organizat de Primăria Vedea și DSP Giurgiu.

La ora 10:00, vicepremierul Dan Barna a făcut voluntariat la centrul de vaccinare de tip drive-thru din Centrul Comercial Esplanada din București.

“Am venit să transmit un mesaj de susținere, am venit să contribui puțin, după cum a fost posibil, să distribui, în calitate de voluntar, certificatele oamenilor care au venit să se vaccineze și să le mulțumesc, cerându-le totodată să mai vorbească cu prieteni, cu vecini, cu părinți să-i aducă aici la vaccinare”, a declarat Dan Barna. El a susținut că „pentru a scăpa de restricții, pentru a nu mai purta masca, singura soluție este să ne vaccinăm”. Întrebat despre situația vaccinării în mediul rural, vicepremierul a spus că se înregistrează două tipuri de experiențe. „Sunt zone unde primarii nu s-au implicat, nu au privit această campanie altfel decât o campanie națională, și acolo rezultatele nu sunt spectaculoase, cum sunt și exemple de bună practică, unde primarii și-au asumat această campanie, precum o campanie electorală”, a mai spus Dan Barna.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a fost prezent la centrul de vaccinare de la Romexpo, din București, tot începând cu ora 10:00. Acesta a anunţat că ultimele raportări erau de 270 de elevi infectaţi cu COVID-19 din totalul celor peste 2,7 milioane care au putut merge la şcoală, adică un procent de 1 la 10.000 la nivel naţional. Întrebat dacă a crescut numărul infectărilor în rândul elevilor odată cu revenirea în unităţile de învăţământ, ministrul educației a precizat: “Ultimele raportări erau de 270 de elevi infectaţi din totalul celor peste 2,7 milioane care au putut merge la şcoală, este vorba de un procent de 1 la 10.000 la nivel naţional. În Bucureşti, avem un număr de peste 40 de infectări din totalul elevilor care învaţă în Bucureşti, deci procentul este mult, mult sub procentul naţional, sub rata de infectare la nivel naţional, care este circa 0,7, în sistemul de educaţie este 1 la 10.000”. Sorin Cîmpeanu a mai anunţat că în luna august şcolile care vor dori vor putea organiza acţiuni remediale.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a aflat la ora 10:00 în județul Cluj, la Centrul de Vaccinare Florești. El a declarat că a făcut o formă destul de gravă a bolii COVID-19, după care s-a vaccinat, împreună cu toată familia. “Nu am mai fost până acum în acest centru de vaccinare, dar am mai fost în alte centre, şi atunci când eu m-am vaccinat. Mă bucur că floreştenii şi clujenii înţeleg cât de importantă este vaccinarea, practic, este singura soluţie realistă ca să ne reîntoarcem la viaţa pe care am avut-o înainte. Cel puţin pentru mine, personal, vaccinarea a reprezentat posibilitatea să-mi pot îmbrăţişa nepotul şi familia fără nicio problemă, posibilitatea să mă reîntâlnesc cu prietenii şi posibilitatea să mă reîntorc în mijlocul studenţilor mei. Cred că asta ne dorim cu toţii, să facem fiecare ce făceam înainte de a apărea această boală şi să ne reîntoarcem la viaţa dinainte”, a afirmat Adrian Oros, citat de Agerpres. 

La rândlui lui ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a mers sâmbătă dimineaţa, la un centru de medicină de familie unde se fac vaccinări anticovid. „22 mai, ziua în care întregul Guvern al României promovează vaccinarea. Tocmai am încheiat o vizită la un centru de medicină de familie unde se fac vaccinări anticovid. În afară de centrele special amenajate pentru vaccinare, de maratoane, de drive-thru, ne putem vaccina la medicul de familie. Vă încurajez să o faceţi pentru că prin vaccinare revenim la o viaţă normală”, a declarat ministrul transporturilor într-un material video postat pe pagina sa de Facebook.

El a arătat, într-un dialog cu un pacient venit la vaccinare, că pentru a putea ajunge mai repede la o viaţă normală, fără măşti şi fără restricţii, trebuie să se vaccineze cât mai mulţi oameni.

Cătălin Drulă a explicat, de asemenea, că medicii de familie sunt cei care se bucură de încrederea îndelungată a pacienţilor lor şi joacă un rol important în revenirea la normalitate.

La 10:30, ministrul apărării, Nicolae Ciucă, s-a aflat în localitatea Tigveni, județul Argeș, unde acționează o echipă mobilă a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu”, din Pitești, apoi a mers la centrul de vaccinare organizat în cadrul Spitalului Militar din Pitești.

Ministrul muncii, Raluca Turcan, a fost în județul Constanța, unde, începând cu ora 11:30, a participat la deschiderea Centrului de Vaccinare Mobil și la centrul de Testare Hepatita C, pe Faleza Cazino.

De la ora 13:00, premierul Florin Cîțu va vizita Centrul de vaccinare de la Circul Metropolitan din București, apoi va face declarații.

De asemenea, Virgil Popescu, ministrul energiei, va vizita un centru de vaccinare din județul Mehedinți, după ora 14.00.

Raluca Dan