14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 6:55
No menu items!

VIDEO Fenomenul „diavol de praf” lângă Timișoara. Deși vântul nu bătea deloc, s-a format un vârtej, ca o tornadă

spot_img

Vârtejul, înalt de aproximativ 10 metri, cu aspect de tornadă s-a format pe marginea Drumului Național 6 Timișoara – Lugoj. Bizar este că afară temperaturile erau sufocante, iar vîntul nu avea nici măcar o adiere, scrie Opinia Timișoarei.

Mai mulți conducători auto aflați în trafic în acel moment și care au observat fenomenul au oprit mașinile, ca să filmeze. Nu este prima oară când în zona Banatului se formează tornade. Numai că de data asta, fenomenul este atipic în condițiile unor temperaturi caniculare.

Specialiștii au explicat că fenomenul meteo poartă numele şi de „diavol de praf”, şi se formează atunci când aerul fierbinte de la sol se ridică rapid deasupra aerului rece. Ceea ce vedem este coloana prin care se mişcă aerul fierbinte. În zonă au fost 36 de grade, dar la nivelul solului, temperatura a depăşit 50 de grade. Chiar dacă e spectaculos, fenomenul nu provoacă pagube.  

Județul Timiș se află sub atenționare cod galben de caniculă până în 1 august, cu temperaturi de peste 38 de grade Celsius.

Sursa video: Opinia Timișoara 

C.D.