13.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 21:26
No menu items!

VIDEO. Dosar de ucidere din culpă în cazul tragediei de la Cărbunești, în care doi pacienți au murit

spot_img

Polițiștii și procurorii au deschis, vineri, un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce două femei, de 76 și 55 de ani, ambele din orașul Rovinari, internate în secția ATI a Spitalului Târgu-Cărbunești, au murit. Anchetatorii iau în calcul și varianta potrivit căreia instalația de oxigen nu ar fi suferit o defecțiune, ci nu ar fi fost alimentată. Între timp, și Ministerul Sănătății a declanșat o anchetă proprie în cazul tragdiei de la Cărbunești, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj au fost trimiși la fața locului.

Ministerul Sănătăţii a informat vineri că o echipă a DSP Gorj se află la Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti, unde instalaţia de oxigen s-ar fi defectat, 15 pacienţi de la secţia ATI fiind transferaţi la alte unităţi medicale.

„Ministerul Sănătăţii a fost anunţat despre o defecţiune la instalaţia de oxigen de la Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti. Din primele informaţii deţinute, la nivelul unităţii sanitare sunt internaţi peste 150 de pacienţi infectaţi cu COVID-19, din care aproximativ 80-90 pacienţi care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienţi care au fost internaţi în secţia ATI. Din primele informaţii, la unitatea sanitară există două decese, se analizează circumstanţele acestora”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății. 

Reamintim că în această dimineață la Spitalul din Cărbunești a fost activat Codul Roșu de intervenție după ce instalația de oxigen s-ar fi defectat. 150 de pacienți au fost evacuați, unii au fost transportați la alte spitale, iar alții au fost ventilați în Ambulanțețe sosite de urgență la spital. 67 de butelii de oxigen au fost trimise în total la Spitalul din Cărbunești pentru pacienții infectați cu Covid-19, dependenți de oxigen.

Potrivit declarației prefectului de Gorj Marcel Iacobescu doi paceinți au decedat, iar momentul ar fi avut loc în jurul orei 6.30. Planul roșu a fost activat, însă în jurul orei 8.00 dimineața, potrivit spuselor prefectului de Gorj.

„În această dimineață, în jurul orei 07:00 la controlul pe care DSP Gorj l-a efectuat la Spitalul din Tg-Cărbunești, au fost informați de către personalul Secției AȚI că este o problema la alimentarea cu oxigen și că personalul spitalului încearcă să remedieze defecțiunea. Imediat, a fost anunțat directorul DSP care l-a anunțat pe domnul inspector șef al ISU Gorj”, au precizat, la rândul lor reprezentanții ISU. 
 
Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a afirmat că alimentarea cu oxigen s-a întrerupt la ora 6.35.
 
„La ora 6.35 s-a întrerupt alimentarea cu oxigen pe secţie. Atunci, am luat legătura cu toate secţiile şi am văzut că în toate secţiile era întreruptă alimentarea cu oxigen. Avem pregătite, dar nu foarte multe butelii de oxigen. Am sunat la DSU, la Ambulanţă pentru a ne ajuta cu butelii de oxigen. În curtea spitalului avem staţie de ambulanţă care ne-a dat butelii de oxigen plus pacienţii care erau gravi au intrat ambulanţele lângă secţii pentru a fi urcaţi în ambulanţe pentru a primi oxigen. Apoi am primit mult mai multe butelii de oxigen, DSU, Ambulanţa Târgu Jiu şi celelalte ambulanţe care au sosit la faţa locului pentru a ne ajuta”, a explicat Constantin Târziu. 
 
El a menţionat că în secţia ATI erau 15 pacienţi. 
 
„În secţia ATI din cei 15 pacienţi, 12 au fost transferaţi la Spitalul Judeţean, 2 decedaţi, dar nu pot spune 100% în momentul de faţă dacă decesul lor e din cauza lipsei de oxigen din momentul respectiv, unul a rămas intubat la noi şi încă cinci pacienţi, care aveau nevoie de oxigen au fost transferaţi la Spitalul Rovinari. Între timp am făcut rost de vreo 70 de butelii de oxigen”, a mai transmis managerul spitalului. 
 
Constantin Târziu susţine că nu au mai fost niciodată probleme cu stocatorul de oxigen. 
 
„Nu ştiu de ce s-a întâmplat aşa pentru că întotdeauna nu am avut probleme cu el, înainte de valul 4 am mărit numărul gurilor de oxigen, nu au fost probleme niciodată, nu ştiu ce s-a întâmplat, folosirea în cantitate foarte mare a oxigenului… Ieri am avut o întâlnire cu domnul prefect în care am spus că cel mai scump medicament astăzi este oxigenul. Stocatorul nu era vechi. Poate au fost şi pierderi de oxigen. Aveam pe cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia, şi ne-au spus că cantitatea de oxigen care este în saloane este puţin cam mare. Am căutat să vedem cauza, nu am descoperit nimic”, a declarat managerul spitalului.
 
Acesta a precizat că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.
 

 

Cora Dumitrescu