27 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 20:56
No menu items!

VIDEO. Bucăți din casele distruse de prăbușirea barajului de la Herson sunt eșuate pe țărmul Mării Negre , la Odesa

spot_img

Bucăţi din casele distruse de prăbuşirea barajului Nova Kahovka din regiunea ucraineană Herson ajung pe ţărmul Mării Negre, în Odesa, potrivit lui Oleksii Goncearenko, membru al parlamentului ucrainean, relatează CNN.

 Goncearenko a distribuit pe reţelele sociale mai multe videoclipuri despre care spune că au fost filmate pe Plaja Delfinului, în apropierea universităţii din Odesa.

„Portul din Odesa este acolo. Şi priviţi: Este o casă. Casa este eşuată pe ţărm”, a spus el într-un videoclip. Parlamentarul a arătat bucăţi din casă, inclusiv acoperişul şi un perete, spunând că „au fost aduse de mare”. De la hidrocentrala din Herson până în oraşul port de la Marea Neagră sunt aproximativ 100 de kilometri.

Prăbușirea barajului este unul dintre cele mai mari dezastre industriale și ecologice din Europa de zeci de ani.

Cel puțin 600 de kilometri pătrați (232 mile pătrate) din regiunea de sud Kherson au suferit inundații. Catastrofa a distrus sate întregi, a inundat terenuri agricole, a lipsit zeci de mii de oameni de energie și apă curată și a provocat daune masive mediului.

Este încă imposibil de spus dacă barajul s-a prăbușit deoarece a fost vizat în mod deliberat sau dacă breșa ar fi putut fi cauzată de o defecțiune structurală. Rusia și Ucraina dau vina pe cealaltă țară pentru că a provocat pauză.

D.Constantin