17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 4:37
No menu items!

Ambasadorul României în Kenya ”a pus diplomația în cui”. El și-a numit colegii africani „maimuțe”

spot_img

Ambasadorul României în Kenya, Dragos Viorel Tigau, este acuzat că a folosit remarci rasiste în timpul unei reuniuni diplomatice la sediul ONU din Nairobi în care s-a referit la colegii africani drept „maimuțe”.

Secretarul principal al Ministerului de Externe al Kenya, Macharia Kamau, a declarat că remarcile sunt „intolerabile și inacceptabile în orice epocă, cu atât mai puțin în secolul 21 în Nairobi”.

Incidentul ar fi avut loc în 26 aprilie, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, unde ambasadorul s-ar fi referit la grupul african spunând: „Grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere, potrivit kenyanforeignpolicy.com.

Acest lucru părea să facă o legătură între prezența unei maimuțe și grupul de diplomați africani care nu erau însă prezenți la reuniune. Ministerul român de Externe nu a transmis un punct de vedere la solicitarea G4Media până la publicarea acestui articol.

Tigau, în calitatea sa de președinte al Grupului regional al statelor est-europene, convocase o reuniune în incinta ONU, potrivit surselor diplomatice consultate de Kenyan Foreign Policy.

Comentariul, perceput de unii dintre cei care au participat la reuniune ca fiind ”insensibil și lipsit de respect”, a determinat grupul de diplomați africani să ceară clarificări și scuze publice, scrise.

Scrisoare de protest

Mai mult, surse apropiate grupului african indică faptul că au protestat atât la Ministerul kenyan al Afacerilor Externe, cât și la ambasadorul acuzat și au semnat inclusiv o scrisoare de protest la adresa diplomatului român.

În plus, au fost depuse eforturi pentru a implica Biroul Națiunilor Unite din Nairobi în rezolvarea chestiunii, dar conducerea acestuia a fost acuzată că tratează cu prea multă lejeritate incidentul.

„Grupul african dorește să se refere la faptul că încă din 1948, Declarația universală a drepturilor omului a proclamat că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturile și libertățile prevăzute în aceasta, fără nici un fel de distincție, în special în ceea ce privește rasa, culoarea sau originea națională”, se arată într-o parte a scrisorii de protest adresată directorului general al ONU de la Nairobi.

Potrivit scrisorii de protest, diplomații africani au amenințat anterior că vor părăsi Adunarea ONU-Habitat, care se desfășoară la Nairobi, în semn de protest, cerând scuze din partea diplomatului.

Acești diplomați conduși de ambasadorul Sudanului de Sud în Kenya, în calitatea sa de decan interimar al Grupului African, au cerut și o scuze scrise și publice necondiționate de la ambasadorul României, argumentând că acesta ar trebui să își ceară scuze și poporului Africii, unde se află biroul Națiunilor Unite.

În lumina controversei, un înalt oficial diplomatic de la Nairobi s-a întrebat despre măsurile care ar putea fi luate și susține că țara gazdă poate pur și simplu să-i ceară ambasadorului acuzat să plece.

„Kenya va spune pur și simplu ONU să confirme incidentul și apoi le va cere să ia măsurile adecvate”, a declarat sursa diplomatică.

Ambasadorul român și comunitatea diplomatică europeană nu au dat încă o declarație oficială cu privire la acest incident, mai transmite Kenyan Foreign Policy.

D.Constantin