1.3 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 21:54
No menu items!

Varianta Delta, confirmată în 9 județe. Medici: posibilă transmitere comunitară în România

spot_img

Tulpina indiană Delta a virusului SARS-COV-2 a fost confirmată în 9 județe, unde au fost înregistrate până acum 57 de cazuri. O persoană de 72 de ani, nevaccinată anti-COVID-19 a murit, au anunțat, miercuri, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV). 

Potrivit CNCAV, în România, au fost confirmate 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și în municipiul București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată.

La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.

De altfel, doar în județul Bacău, miercuri, au fost confirmate șapte cazuri cu noua tulpină Delta, iar în Iași un bărbat se află la Terapie Intensivă după ce analizele de laborator au arătat că acesta este infectat cu aceeași variantă a coronavirusului.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, a declarat că bărbatul din Paşcani nu este vaccinat şi că în prezent este internat în stare gravă la Terapie Intensivă.

“El ar fi luat contact cu mai multe persoane din aceeaşi familie. Direcţia de Sănătate Publică a efectuat imediat o anchetă epidemiologică, au identificat toţi contacţii, iar focarul a fost ţinut sub control. Pacientul nu era vaccinat, a dezvoltat o formă severă de COVID-19, dar, datorită îngrijirii primite în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase în Terapie Intensivă cu ajutorul unei echipe interdisciplinare, evoluţia pacientului este una favorabilă. Urmează ca în scurt timp să fie externat din Terapie Intensivă”, a declarat medicul Florin Roşu.