10.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 21:55
No menu items!

Valeriu Gheorghiță s-a sucit. Persoanele vaccinate cu prima doză cu AstraZeneca nu vor mai face rapelul cu Pfizer sau Moderna

spot_img

Decizia ca românii care au făcut prima doză de vaccin împotriva COVID-19 cu AstraZeneca să poată fi imunizati la rapel cu ser cu tehnologie diferită, de tip ARN mesager, Pfizer sau Moderna, a fost amânată de autorități, a anunțat, marți, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„În urma evaluării, atât a recomandărilor din partea comisiilor de specialitate epidemiologice şi sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătăţii, precum şi a datelor ştiinţifice pe studii de tipul schemei de vaccinare heterelogic care au fost efectuate în Germania, Spania şi Marea Britanie, am concluzionat faptul că în acest moment CNCAV încurajează vaccinarea fermă cu acelaşi tip de vaccin în cazul ambelor doze atunci când vorbim de schema de vaccinare cu vaccinul de la compania Oxford/AstraZeneca, excepţie fiind contraindicaţiile care sunt menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului şi atunci când pacientul dezvoltă tromboză cu trombocitopenie după prima doză, sindrom de pierdere capilară, şoc anafilactic”, a declarat Gheorghiţă.

El a precizat că motivul pentru care nu se combină două tipuri de vaccin, deocamdată, este legat de siguranţă şi nu de eficacitate.

“Deşi, practic pacienţii care au primit o a doua doză cu vaccin pe bază de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor neutralizaţi comparativ cu persoanele care au primit a doua doză cu acelaşi tip de vaccin, nu putem defini în totalitate profilul de siguranţă şi frecvenţa reacţiilor adverse atunci când vorbim de reacţii adverse mai rare de 1 la 1000 de persoane. Ca atare nu se pune problema foarte clar de eficacitate, ci mai degrabă ceea ce a făcut să menţinem schema de vaccinare cu două doze din acelaşi tip de vaccin, este siguranţa”, a spus  coordonatorului campaniei de vaccinare.

Asta după ce Gheorghiță a anunțat săptămâna trecută că autoritățile din România iau în calcul posibilitatea vaccinării la rapel cu vaccin de tehnologie diferită.

                                                                                                                   Adina Silav