23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 16:39
No menu items!

Vacanțele școlare s-ar putea modifica pentru sejururile turistice

spot_img

Vacanțele elevilor și-ar putea schimba structura dacă Guvernul ar adopta un proiect de lege pentru modificarea anului de învățământ.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) solicită ministrului Educației, Adrian Curaj, schimbarea structurii anului școlar 2016 – 2017, pentru ca familiile cu copii școlari să poată opta pentru concedii și în perioada extinsă a sezonului, potrivit reprezentanților ANAT.  „Observăm cu surprindere, că și în acest an, proiectul de ordin de ministru referitor la structura anului școlar 2016 — 2017 nu ia în seama poziția exprimată constant de ANAT în legătură cu perioada vacanței de vară a elevilor. Chiar în acest an, până în 24 iunie, ultima zi de școală, au fost numeroase zile toride, ce nu permit la dotările actuale ale școlilor desfășurarea normală a procesului de învățământ. Aceeași vreme caldă a extins sezonul turistic estival, însă familiile cu copii școlari nu pot alege perioada extinsă”, precizează președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Alin Burcea, într-o scrisoare trimisă ministrului educației.

Ca propuneri de lucru, ANAT susține ideea unei vacanțe de vară eșalonată pe zone geografice (de exemplu Muntenia 1 iunie — 1 septembrie, Moldova 10 iunie — 10 septembrie, Transilvania 20 iunie — 20 septembrie), fie eșalonată pe cicluri școlare (clasele I-IV de la 1 iunie — 1 septembrie, clasele V-VIII de la 10 iunie la 10 septembrie, liceul, între 20 iunie — 20 septembrie).

ANAT susține că, având în continuare procesul de învățământ ca preocupare esențială, dar luând în calcul și efectul direct asupra bugetelor familiilor cu copii școlari și efectul direct asupra economiei naționale, ministerul Educației poate identifica o soluție mai bună pentru ca familiile cu copii școlari să poată opta pentru concedii și în perioada extinsă a sezonului.

Conform președintelui ANAT, ‘în această lume de interdependențe, economia și societatea românească pot deveni performante doar cu o gândire integratoare’.

În acest sens, conducerea ANAT a solicitat ministrului Educației o întrevedere pentru a începe un dialog deschis.

Olimpia Diaconiuc