5.3 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023 - 19:57
No menu items!

Ursula von der Leyen: Rusia folosește gazul ca „instrument de șantaj”. Reacția Kremlinului

spot_img

Oprirea unilaterală a livrărilor de gaze către clienții din Europa este „încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj”, precizează președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este nejustificat și inacceptabil”, a spus președinta Comisiei Europene după anunțul Gazprom privind oprirea completă a livrărilor de gaze către Polonia și Bulgaria, potrivit unui comunicat al executivului comunitar.

Această mișcare demonstrează încă o dată lipsa de încredere în Rusia ca furnizor de gaze, se mai arată în comunicat.

„Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Suntem în contact strâns cu statele membre. Lucrăm la asigurarea unor livrări alternative și a celor mai bune niveluri de stocare în UE. (…) O întâlnire a grupului de coordonare în probleme gazelor are loc chiar acum. Întocmim răspunsul coordonat al UE. Vom continua să lucrăm cu partenerii internaționali pentru a asigura rute alternative. Și voi continua să lucrez cu liderii Europei și ai lumii pentru a asigura securitatea energetică în Europa”, a mai declarat Ursula von der Leyen, potrivit comunicatului.

Kremlinul respinge acuzaţia Ursulei von de Leyen

Kremlinul respinge acuzaţia formulată de Ursula von der Leyen, precizând că  Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează The Guardian.

El a refuzat să spună câte ţări au acceptat să treacă la sistemul de plată a livrărilor de gaze naturale în ruble, în conformitate cu un decret emis în luna martie de preşedintele rus Vladimir Putin.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters.

                                                                                                                Adina Silav