19.6 C
București
joi, 8 iunie 2023 - 11:32
No menu items!

Rusia taie gazul și pentru Bulgaria, începând de astăzi. Ungaria nu este afectată

spot_img

Compania rusă Gazprom a informat compania bulgară de stat Bulgargaz că întrerupe livrările de gaze începând de miercuri, a anunţat Ministerul Energiei din Bulgaria. Ungaria va primi însă gaz rusesc prin Bulgaria, transmite Reuters.

Ministerul a precizat că, împreună cu companiile de stat de gaze, a luat măsuri pentru a găsi aranjamente alternative pentru furnizarea de gaze naturale şi pentru a face faţă situaţiei.

Instituţia a precizat că pentru moment nu sunt necesare restricţii în consumul de gaze, deşi tara îşi acoperă peste 90% din necesarul de gaze cu importurile de la Gazprom.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat, miercuri, că a oprit complet livrările de gaze către Bulgaria și Polonia din cauza că aceste țări nu vor să plătească în ruble, transmite Reuters.

Gazprom a transmis că livrările vor fi oprite până când plățile vor fi efectuate.

Ungaria va primi însă gaz rusesc prin Bulgaria, chiar dacă livrările pentru bulgari au fost oprite. Ungaria primește gaz rusesc conform contractului cu Gazprom, prin Bulgaria și Serbia, iar Gazprom a informat Ungaria că transporturile de tranzit prin Bulgaria sunt tratate separat, a declarat, miercuri, ministrul de Externe ungar.

„Vreau să asigur pe toată lumea că stoparea livrărilor de gaze către Bulgaria nu înseamnă o oprire a transporturilor ce tranzitează Bulgaria”, a scris Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto a precizat că următoarea obligație de plată a Ungariei pentru gazul rusesc este scadentă la 22 mai, iar țara va transfera plata în euro către Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.

Prețul gazelor în Europa a crescut până la 17% după ce Rusia a tăiat livrarea de gaze Poloniei. Temerile pe piață sunt că alte state europene ar putea fi lovite, transmite Bloomberg. 

                                                                                                                  Adina Silav