23.3 C
București
duminică, 14 august 2022 - 6:38
No menu items!

UPDATE: Explozii masive în Beirut. Bilanțul provizoriu indică 50 de morți și 2.750 de răniți

spot_img

Premierul libanez Hassan Diab a cerut marţi ”ţărilor prietene” să ajute Libanul, după exploziile puternice care au zguduit portul din Beirut şi care s-au soldat, potrivit unui nou bilanţ, cu cel puţin 50 de morţi şi 2.750 de răniţi, relatează AFP.

Numeroase imagini care suprind o explozie și pagubele ce au urmat arată dimensiunea tragediei care a lovit Libanul chiar în săptămâna în care victimele atacului în care a fost ucis fostul premier Hariri așteptau un verdic al tribunalului ONU.

Explozia a eliberat o undă de șoc provocând daune clădirilor și spărgând ferestrele în diferite părți ale orașului.

Cauza exactă a exploziei nu a fost imediat clară. Mohammed Fahmi, ministrul de Interne al Libanului, a declarat că a fost cauzat de nitratul de amoniu care a fost depozitat într-o clădire din port.

Ministrul sănătății din Liban susține că serviciile de urgență sunt depășite de numărul de apeluri. Explozia a avut loc la o oră de vârf, în prima zi fără restricții de circulație după o lungă perioadă de blocaj dictată de pandemie.

„Lansez un apel urgent tuturor ţărilor prietene şi celor care iubesc Libanul să ne fie alături şi să ne ajute să ne vindecăm rănile profunde”, a cerut premierul libanez, într-o intervenție televizată la câteva ore după explozie. ”Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu va trece fără ca cei responsabili să plătească. Cei responsabili de această catastrofă vor trebui să plătească preţul”, a avertizat premierul Diab.

UPDATE: Aljazeera afirmă că aproximativ 400 – 500 de persoane a fost rănite, conform unor surse spitalicești, în condițiile în care chiar clădirea unității sanitare a fost grav afectată de explozie. Televiziunea locală afirmă că zeci de oameni încearcă să intre într-un spital din Beirut și sunt refuzați. „Oamenii discută despre ce spital pot apela în tot orașul. Acest spital, spitalul Hotel-Dieu a anunțat oficial că oamenii ar trebui să înceteze să vină aici. Coridoarele sunt căptușite de oameni răniți, sângerând. Oamenii plâng. Spitalul în sine a suferit pagube; plafonul său pare foarte precar, parcă se va prăbuși.”, a declarat un martor pentru Al Jazeera.

Ministrul libanez de interne a declarat că azotul de amoniu a fost depozitat în port, ceea ce a provocat explozia, a informat presa locală. Postul de televiziune din Liban, Mayadeen, a citat directorul vamal al țării, spunând că tone de nitrați au explodat.

O explozie masivă și un val de șoc grav, resimțit până în Cipru, au zguduit marți capitala libaneză Beirut. Videoclipurile uriașelor explozii, a căror cauză exactă nu a fost încă determinată, au apărut rapid pe social media.

Nader Itayim | ‌‌نادر ایتیّم (@ncitayim) 4 august 2020

—Tobias Schneider (@tobiaschneider) 4 august 2020

Noua Agenție Națională din Liban a raportat că un incendiu a izbucnit la un depozit de artificii, sugerând că acest lucru ar fi putut declanșa explozia.

—Tobias Schneider (@tobiaschneider) 4 august 2020

Unii observatori au spus că au bănuit că explozia masivă a fost cauzată de aprinderea unei surse masive inflamabile precum un recipient plin de îngrășământ.

—Abby Sewell (@sewella) 4 august 2020

După o explozie, un nor roșu-portocaliu a învăluit o parte din oraș. Amploarea pagubelor nu este cunoscută în prezent, dar rapoartele locale indică faptul că, în timp ce explozia s-a concentrat pe zona portului, au existat daune extinse și răspândite în oraș, precum și un număr necunoscut de victime.

—Ahmad M. Yassine | أحمد م. ياسين (@Lobnene_Blog) 4 august 2020

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE