19.6 C
București
joi, 8 iunie 2023 - 11:45
No menu items!

Un document semnat de premierul Orban pune pe jar 300 de ONG-uri care luptă pentru drepturile copiilor și împotriva agresiunilor sexuale

spot_img

Peste 300 de organizaţii neguvernamentale din domeniul protecţiei copilului, asistenţei victimelor traficului de persoane, violenţei domestice, drepturilor omului, au adresat o scrisoare deschisă premierul Ludovic Orban în care îi cer să explice acţiunea Guvernului de a contesta la CCR legea care majorează pedepsele agresorilor sexuali împotriva minorilor. Documentul este semnat de premier și argumentează solicitarea pe discriminarea pedofililor și altor tipuri de agresori sexuali, față de alte categorii de infractori.

Reprezentanţii ONG, solicită explicaţii de la premier a „acelor acţiuni ale Ministerului Justiţiei şi ale Guvernului pe care îl conduceţi: contestarea la CCR a unei modificări care să descurajeze infracţiunile de pedofilie şi viol şi avizul negativ pentru o altă modificare ce ar face posibilă pedepsirea oricărui agresor din familie”.

 

„Cum este posibil ca Guvernul României să conteste aceste acte normative care să descurajeze astfel de infracţiuni şi să se adreseze Curţii Constituţionale a României” din perspectiva infractorului”? Urmările acestor traume majore pentru victime sunt uneori imposibil de vindecat şi mutilează existenţa copiilor şi femeilor, a căror perspectivă este suferinţa pentru toată viaţa”, întreabă reprezentaţii organizaţiilor neguvernamentale.

Aceștia amintesc bilanțul poliției din 2019, unde se arată că au fost violaţi 197 copii şi 918 femei, o victimă decedând şi au fost înregistrate 328 agresiuni sexuale, dintre care 103 cu minor. Deasmenea, cer explicaţii liderului deputaţilor PNL, Florin Roman, cu privire la exceptarea de la vot, în plenul din 28 iulie, a unui proiect de lege care prevede că împăcarea victimei cu agresorul nu mai atrage înlăturarea răspunderii penale, iniţiativă legislativă care aparţine deputaţilor PNL Adriana Săftoiu, Gabriel Andronache şi Tudoriţa Lungu.

Executivul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea care majorează pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor. Actul normativ, adoptat decizional de către Camera Deputaţilor pe 30 iunie, introduce şi prevederea potrivit căreia violul şi actul sexual cu un minor sunt infracţiuni pentru care prescripţia nu înlătură răspunderea penală.

Guvernul argumentează că reglementarea încalcă Legea fundamentală deoarece „instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracţiuni de o gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate raţiuni obiective pentru alegerea acelor infracţiuni care urmează a fi imprescriptibile”.