17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:03
No menu items!

Uniunea Europeană și Cuba au redeschis dialogul politic

spot_img

Cuba și Uniunea Europeană au semnat vineri la Havana un acord de dialog politic, care cuprinde și chestiunea delicată a drepturilor omului, înțelegerea fiind consacrată normalizării relațiilor între cele două părți.

Semnarea acestui document vine la capătul a doi ani de negocieri intense cu Cuba, singura țară latino-americană fără acord de cooperare cu UE.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, s-a aflat în vizită la Hava pentru această ocazie.

„Este un pas istoric”, a declarat șefa diplomației europene în cadrul ceremoniei, alături de ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez.

Pentru a-și oficializa apropierea, Bruxellesul și Havana negociază din aprilie 2014 un ‘cadru de dialog politic’ în trei capitole: dialogul politic propriu-zis, cooperare și comerț.

În timp ce ultimul capitol face deja obiectul unui acord, dialogul politic, care cuprinde și chestiunea delicată a drepturilor omului, nu beneficiază încă de un consens.

În cadrul acestui dialog, Cuba vrea în special ca UE să renunțe la ‘poziția sa comună’ care, din 1996, condiționează cooperarea europeană cu regimul comunist de progrese democratice.

La rândul său, Bruxellesul și-a exprimat dorința de a putea dialoga într-un mod mai flexibil cu Havana și cere Cubei să semneze sau să ratifice mai multe tratate internaționale privind drepturile omului.