19.6 C
București
luni, 27 mai 2024 - 18:49
No menu items!

Uniunea Europeană acordă Ungariei termen de o lună să ia măsuri cu privire la statul de drept, înainte să suspende fondurile

spot_img

Comisia Europeană a acordat Ungariei termen de o lună să răspundă îngrijorărilor sale cu privire la statul de drept, înainte de a cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din fondurile pe care Ungaria le va primi în cadrul bugetului din perioada 2021-2027 al blocului comunitar, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Noul termen limită face parte dintr-un proces UE, numit „mecanismul de condiţionalitate”, menit să protejeze interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de către un guvern UE. Este separat de alte proceduri privind statul de drept pe care UE le-a lansat împotriva Ungariei.

Comisia consideră că banii UE sunt în pericol în Ungaria din cauza corupţiei, care poate lua forma unor licitaţii pentru proiecte finanţate de UE la care participă un singur ofertant, care are de obicei legături cu partidul de guvernământ.

De asemenea, executivul UE are îngrijorări cu privire la independenţa sistemului judiciar, a presei şi a organizaţiilor neguvernamentale.

Premierul ungar Viktor Orban a respins în trecut preocupările UE şi SUA cu privire la corupţia din Ungaria, dar oficiali ungari de rang înalt au declarat în ultimele săptămâni că Budapesta este dispusă să colaboreze cu Bruxelles-ul pentru a rezolva îngrijorările sale.

Ungaria s-a oferit săptămâna aceasta să reducă numărul de licitaţii publice la care participă un singur ofertant la 15% din numărul total. De asemenea, Budapesta s-a oferit să permită instanţelor să ordone procurorilor să urmărească cazurile chiar dacă procurorii au decis să nu procedeze astfel şi să facă procesul de legiferare din Ungaria mai transparent şi mai incluziv.

Din cauza îngrijorărilor sale cu privire la bugetul UE, Comisia a lansat „mecanismul de condiţionalitate” în aprilie. În cele din urmă, ar putea duce la suspendarea celor 21 de miliarde de euro alocaţi Ungariei din bugetul UE.

Comisia a anunţat, vineri, că l-a mandatat pe comisarul pentru buget Johannes Hahn să informeze Budapesta cu privire la măsurile pe care executivul UE intenţionează să le propună guvernelor UE dacă măsurile de remediere ale Ungariei nu sunt adecvate.

„Ungaria are de acum termen de o lună în care îşi poate prezenta observaţiile şi orice informaţii suplimentare, în special cu privire la proporţionalitatea măsurilor avute în vedere de Comisie”, a menţionat Comisia.

În plus, Ungaria are încă posibilitatea de a prezenta măsuri de remediere adecvate.

Fondurile afectate sunt cunoscute sub denumirea de fonduri de coeziune – pe care ţările UE care sunt mai sărace decât media Uniunii le primesc pentru a-şi dezvolta infrastructura, precum drumurile şi podurile, staţiile de tratare a apei sau transportul.

Un oficial european de rang înalt a declarat sub protecţia anonimatului că propunerea Comisiei către guvernele UE nu va viza, cel mai probabil, toate fondurile de coeziune pentru Ungaria, deoarece trebuie să fie proporţională cu amploarea problemei.

„Dar va fi o propunere serioasă, nu una simbolică”, a mai spus oficialul.

Suspendarea fondurilor de coeziune, peste 5,8 miliarde de euro din granturile fondurilor de recuperare care sunt încă îngheţate, ar fi o lovitură majoră pentru economia maghiară, care este afectată de o monedă devalorizată, creşterea costurilor de împrumut, creşterea deficitului bugetar şi nivelul ridicat al inflaţiei.