27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 14:51
No menu items!

Marea Neagră văzută ca un ”far al speranței” pentru oficialul ONU. Prețurile alimentelor se vor stabiliza, după acordul privind deblocarea cerealelor ucrainene

spot_img

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat vineri că semnarea acordului între Rusia și Ucraina, care va permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, va atenua criza alimentară globală, relatează CNN.

”Astăzi (n.r. vineri), există un far pe Marea Neagră. Farul speranţei. Farul posibilităţii. Farul liniştii într-o lume care are nevoie de ea mai mult ca niciodată”, a afirmat şeful ONU.

”Promovarea bunăstării umanităţii a fost forţa motrice a acestor negocieri. Întrebarea nu a fost ce este bine pentru o parte sau cealaltă. Accentul a fost pus pe ceea ce contează cel mai mult pentru toţi oamenii din lumea noastră”, a subliniat el.

Guterres a precizat că acordul va reprezenta o ”uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare aflate la limita falimentului şi pentru persoanele cele mai vulnerabile aflate la limita foametei şi va contribui la stabilizarea preţurilor alimentelor la nivel mondial”.

Șeful ONU a vorbit și despre rolul esenţial pe care îl va avea Turcia în implementarea acordului.

D.Constantin