”Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a recomandat extinderea indicaţiei pentru vaccinul împotriva variolei Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, a precizat autoritatea europeană de reglementare într-un comunicat.

Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, a fost aprobat în Uniunea Europeană în 2013 pentru prevenirea variolei. Vaccinul a fost aprobat împotriva variolei maimuţei datorită asemănării dintre acest virus şi virusul variolei.

Directorul general al OMS a afirmat, joi, în cadrul reuniunii Comitetului de Urgenţă, că este ”îngrijorat” de creşterea numărului de cazuri de variola maimuţei.
 
Comitetul este responsabil pentru eventuala declarare a unei urgenţe de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alertă a agenţiei de sănătate, pe baza recomandărilor Comitetului.
 

Situaţia s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni, cu peste 15.300 de cazuri înregistrate acum în 71 de ţări, potrivit ultimelor cifre ale autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC), cele mai actualizate.

La o primă întâlnire din 23 iunie, majoritatea experţilor i-au recomandat doctorului Tedros să nu declare o urgenţă de sănătate la nivel internaţional.

Boala a fost depistată pentru prima dată la om în 1970, fiind mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980.

Variola maimuţei se manifestă mai întâi cu febră mare şi progresează rapid la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste. Cel mai adesea este benignă şi se vindecă în general de la sine după două-trei săptămâni.