21.7 C
București
vineri, 1 iulie 2022 - 7:47
No menu items!

Ungaria, pregătită să plătească facturile la gaze naturale ruseşti în ruble

spot_img

Ungaria s-a declarat pregătită să plătească gazele naturale ruseşti în ruble, dacă este nevoie, o poziţie contrară Uniunii Europene (UE), care a refuzat această cerere a Moscovei, relatează AFP.

”Nu vedem nicio problemă în plata în ruble. Dacă asta vor ruşii, vom plăti în ruble”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban.

Moscova a ameninţat să oprească aprovizionarea cu gaze naturale a ţărilor ”neprietene” care refuză să plătească în ruble, o măsură care ar afecta în principal Uniunea Europeană (UE), foarte dependentă de gaze naturale ruseşti.

Ungaria este prima ţară care rupe unitatea UE în acest subiect.

Celelalte state membre UE au refuzat orice plată în ruble către Moscova, care caută, în acest fel să-şi susţină moneda.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a estimat că UE nu are niciun rol de jucat în aprovizionarea cu gaze naturale, ”reglementată de un contract bilateral”.

”Voinţa Comisiei Europene (CE) de a avea un răspuns comun al ţărilor importatoare nu ne pare necesară”, a apreciat el.

”O soluţie tehnică” în vederea uneiimplementări a schimbului valutar urmează să fie găsită până la efectiarea viitoarei plăţi către gigantul rus Gazprom – la sfârşitul lui mai -, a precizat el, în contextul în care Ungaria este foarte dependentă de livrări energetice ruseşti.

CE a propus marţi Celor 27 să-şi înăsprească sancţiunile impuse Moscovei printr-o oprire a achiziţiilor de cărbune rusesc – care reprezintă 45% din importurile UE – şi printr-o închdere a porturilor europene navelor ruseşti.

Însă, impunerea unei eventual embargo petrolului rus – care reprezintă 25% din achiziţiile UE – şi gazelor naturale ruseşti – care reprezintă 45% din importurile UE – este negociată dur între stetele membre UE.

                                                                                                                  Adina Silav