17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 17:04

Ungaria închide frontiera cu Croația

spot_img

Ungaria îşi va închide frontiera cu Croaţia începând din noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 24.00 (ora 1.00, ora României), a anunţat vineri Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, citat de agenţia de presă MTI.

Decizia a fost anunţată după o întâlnire a cabinetului de securitate naţională care a avut loc vineri, fiind convocată de premierul ungar, Victor Orban, în cursul aceleaşi zile.

Ministrul de externe ungar a precizat că Guvernul ungar va lua măsuri similare şi în ceea ce priveşte frontiera cu Serbia. El a adăugat că punctele oficiale de frontieră vor funcţiona în continuare, dar măsurile de securitate vor fi consolidate.

Szijjarto a mai spus că ambasadorul Croaţiei în Ungaria şi miniştrii de externe ai ţărilor învecinate au fost informaţi despre decizia Guvernului ungar de a închide frontiera cu Croaţia.

Premierul ungar, Viktor Orban, a solicitat o întâlnire a cabinetului de securitate naţională, vineri, pentru a decide dacă frontiera Ungariei cu Croaţia va fi închisă, informează agenţia de presă MTI.

Orban a declarat că întâlnirea va avea loc vineri după-amiază, după ce se va întoarce în Budapesta de la summitul din Bruxelles, organizat joi pe tema crizei migraţiei. El a precizat că toate procedurile necesare închiderii frontierei cu Croaţia sunt pregătite de autorităţi, adăugând că acelaşi nivel de protecţie poate fi impus şi la graniţa cu Serbia.

Premierul ungar a subliniat că statele grupului Visegrad, din care fac parte Ungaria, Slovacia, Polonia şi Cehia au căzut de acord zilelele trecute să ajute Ungaria în demersurile de protejare a frontierelor sale.

Potrivit lui Orban, în urma summitului de joi la care su participat premierii statelor UE, s-au înregistrat progrese serioase în privinţa unui acord cu Turcia privitor la situaţia refugiaţilor, dar nu a existat încă nicio decizie în privinţa închiderii frontierei dintre Grecia şi Turcia, una dintre propunerile Ungariei lansate în cadrul summitului.

În acest context, Viktor Orban a adăugat că cea mai importantă propunere dintre cele şase ale Ungariei a eşuat.