14 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 19:58

Der Spiegel: Germania a dat șpagă pentru a obține găzduirea CM 2006

spot_img

Comitetul de sprijin al candidaturii Germaniei a folosit sume de bani în mod fraudulos pentru a obține organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2006, potrivit unei investigații a publicației Der Spiegel.

Înalți oficiali, inclusiv legenda Franz Beckenbauer, știau de existanța unui fond discret, alimentat cu bani pentru a da mită.

Aceasta ar putea fi cea mai mare criză a fotbalului german după scandalul șpăgilor din camionatul intern – Bundesliga, din anii ’70.

Fondul a fost alimentat de fostul CEO al Adidas, Robert Louis-Dreyfus, cu 10,3 milioane de franci elvețieni. Până în 2005, de activitatățile ilegale sprijinite prin acest fond mai erau avizați Franz Beckenbauer, Wolfgang Niersbach, actualul președinte al Federației Germane de Fotbal (DFB) și alți înalți oficiali. Beckenbauer și Niesbach s-au aflat la conducerea Comitetului de Organizare.

Robert Louis-Dreyfus a virat bani Comitetului de Organizare, în nume personal, înainte ca Germania să-și depună candidatura, în iulie 2000. Banii nu au apărut niciodată însă în bugetele Comitetului.

Cu un an și jumătate înainte de turneu, Louis-Dreyfus a vrut să-și retragă sumele, care atunci erau în valoare de 6,7 milioane de euro. Comitetul a căutat o cale prin care să returneze banii, fără să stârnească suspiciuni.

Documentele interne arată că s-a creat un paravan pentru a facilita plata sumei. Astfel, germanii au contribuit cu 6,7 mil. € la o gală inaugurală a FIFA, programată pe Stadionul Olimpic din Berlin și ulterior anulată. Banii au fost plătiți într-un cont al FIFA din Geneva. De aici, FIFA i-a transferat într-un cont din Zurich al lui Louis-Dreyfus.

Banii se pare că au fost folosiți pentru a asigura patru voturi favorabile din partea reprezentanților Asiei din Comitetul Executiv al FIFA. Cele patru voturi au fost decisive.

Oficialii DBF au recunoscut că au făcut acest transfer, dar au negat că ar fi făcut plăți pentru a câștiga organizarea CM. Louis-Dreyfus a murit în 2009. Din cei patru asiatici, unul a murit între timp, doi nu au putut fi contactați iar unul a refuzat să răspundă.