-2.4 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022 - 23:25
No menu items!

Un șef de la Protecția Consumatorului trage semnalul de alarmă despre măștile comercializate în România

spot_img

Horia Constantinescu, șeful Comisariatului județean pentru protecția consumatorului Constanța a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că există tipuri de măşti de protecţie care sunt catalogate ca neconforme de către Inspecţia Muncii, dar aceste documente nu sunt transmise şi Direcţiei Vămilor pentru a împiedica importul. Constantinescu susține că a găsit, la controale, măşti despre care se pretindea că sunt chirurgicale, dar în documentele care le însoţeau scria că nu au nicio caracteristică medicală. 

 
“Am efectuat inclusiv noi la nivelul judeţului Constanţa mai multe acţiuni de control şi am depistat o sumă de documente ce însoţesc diverse transporturi şi automat importuri de produse ce ar trebui să ofere un grad de protecţie către consumatori. Ori aceste documente aveau în componenţa acestora o sumă de certificate care pe site-ul inspecţiamuncii.ro sunt date ca neconforme. Ori dacă produsele respective ajung la intrarea în România şi automat pe teritoriul european însoţite de aceste documente care nu sunt transmise şi Direcţiei Vămilor ca neconforme pentru a împiedica importul. Şi mărfurile respective intră din nou pe teritoriul european, căzând în sarcina altor autorităţi, ca cea pe care o reprezint, oprirea acestora şi aducerea acestora la conformitate sau oprirea chiar definitivă”, a spus şeful CJPC Constanţa. 
 
El a explicat și aberația comercializării măştilor cu trei pliuri, care nu sunt menţionate în niciun regulament european şi nici într-un act normativ autohton. 
 
Sunt comercializate măşti cu trei pliuri. Măştile cu trei pliuri nu sunt menţionate în niciun regulament european şi în niciun act normativ autohton, în sensul că ele trebuie aşezate în categoria echipamentelor de protecţie individuală sau a celor cu caracteristici medicale. Faptul că s-au născut tot felul de sintagme, măşti cu trei pliuri, măşti alb-albastre nu oferă o informaţie corectă şi completă cu siguranţă nici autorităţilor de control, nici consumatorului final. (…) Ori noi constatăm în acţiunile de control desfăşurate că acesta de fapt în unele situaţii nu se protejează deloc, poartă în dreptul feţei o poveste care ascunde doar fizionomia, neîmpiedicând nici contaminarea purtătorului, nici eventuala contaminare a celorlalţi”, a explicat Horia Constantinescu. 
 
El crede că autorităţile din subordinea Guvernului trebuie să rezolve această problemă, iar Direcţia Generală a Vămilor trebuie să transmită Executivului lista cu toţi importatorii de măşti şi documentele însoţitoare ale fiecărui transport. 
 
Cred că este momentul ca toate autorităţile în subordinea Guvernului să se aşeze astăzi, mâine la masă pentru că orice om îmbolnăvit, când noi toţi cei care reprezentăm Guvernul am fi putut preîntâmpina acest lucru, cred că este mai mult decât o deficienţă administrativă, este o poveste necreştină, gândindu-ne că unii doresc să scape de fapt de stocurile de măşti, gândindu-ne de fapt că unii, ştiind că aduc doar produse ieftine şi neconforme, cumva au găsit un subterfugiu prin care intră pe piaţa europeană, oferind consumatorilor doar ipoteza că aceştia sunt protejaţi. (…) Cred că la acest moment ar trebui Direcţia Generală a Vămilor să transmită cu titlu de urgenţă Guvernului toţi importatorii de măşti de astfel de produse, documentele însoţitoare ale fiecărui transport să fie analizate cu titlu de urgenţă de toate autorităţile competente”, a mai afirmat şeful CJPC Constanţa. 
 
El consideră că este necesar pentru consumatori să cunoască gradul de protecţie al fiecărei măşti aflată la comercializare, iar decizia de a-şi cumpăra o mască cu grad ridicat de protecţie să le aparţină. 
 
“Să fie transmis inclusiv la raft consumatorului final ce categorie de mască şi ce grad de protecţie pentru că degeaba îi spune mască cu trei pliuri pentru că el îşi închipuie că semănând cu masca medicală sau una similară îşi oferă un grad de protecţie ridicat, când de fapt masca aia doar are trei pliuri în sensul în care aceasta a fost croită şi nicidecum gândită. (…) Decizia de a-mi cumpăra sau nu o mască cu grad ridicat de protecţie îmi aparţine. Dar ar trebui informaţia corectă şi completă transmisă consumatorului final. Dacă îţi iei masca asta, ea te protejează doar de polen sau te protejează să nu te recunoasca nevasta dacă eşti în compania alteia, cu siguranţă nu îţi oferă vreun grad ridicat de protecţia în faţa niciunei contaminări”, a mai declarat Horia Constantinescu.
 
Sursa foto: https://ziarulamprenta.ro/