20.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 23:35
No menu items!

Un preot spion, starețul unei mănăstiri a dezvăluit rușilor poziții ale armatei ucrainene

spot_img

Serviciul de securitate al Kievului, SBU, a anunțat miercuri, 24 aprilie, că suspectează un cleric de rang înalt și șeful principalei mănăstiri din estul Ucrainei că a dezvăluit forțelor ruse poziții ale armatei ucrainene, scrie The Moscow Times care citează AFP.

SBU a precizat că a „transmis o notificare de suspiciune mitropolitului de la Lavra Sviatohirsk care a «dat informații»” privind pozițiile ucrainene din regiunea Donețk forțelor rusești. Mitropolitul Arsenie figurează ca șef al acestei mănăstirii.

Ucraina acuză de ani ramura legată de Moscova a bisericii sale ortodoxe că a cultivat sentimente separatiste. SBU a declarat că Mitropolitul Arsenie este suspectat de „diseminarea de informații despre mișcarea sau poziția forțelor armate” – o infracțiune care se pedepsește cu până la opt ani de închisoare.

El „a predat ocupanților poziția punctelor de control ale forțelor de apărare din districtul Kramatorsk din regiunea Donețk”, se arată în declarația serviciului de securitate de la Kiev. De asemenea, SBU a mai spus că clericul a promovat „narațiuni pro-Kremlin despre războiul din Ucraina chiar înainte de începerea invaziei la scară largă a Rusiei”. Mănăstirea Sviatohirsk se află pe râul Siverskyi Donets și a fost avariată de bombardamente în martie 2022, la începutul invaziei.