16.5 C
București
joi, 23 mai 2024 - 0:42
No menu items!

UPDATE. Ruperea alianței PSD-PNL pentru București aruncă în aer și candidaturile la sectoare. Soluția BEC încalcă o hotărâre de guvern

spot_img

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie, deși o hotărâre de guvern prevede că data-limită era de 21 aprilie. Hotărârea BEC are relevanță în acest moment pentru PSD și PNL, cele două partide care au decis ruperea alianței electorale la București și participarea cu candidați separați pentru primărie: Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL). BEC, însă, a adoptat o a doua Hotărâre care prevede că protocolul de constituire a unei alianțe electorale care a fost deja admis (cazul PSD-PNL la București) nu se poate modifica și nici desființa parțial. Candidaturile depuse anterior desființării protocolului pentru sectoare, cum este cea a lui Daniel Băluță pentru Primăria Sectorului 4, sunt nule. Ca urmare, cele două partide au termen-limită până mâine, 26 aprilie 2024, să depună noi protocoale la BEC pentru a intra în legalitate. Termenul – limită pentru depunerea candidaturilor este, potrivit legii, 30 aprilie 2024. 

Astfel, OUG 21/2024 adoptată de Guvernul Ciolacu arată la Articolul 5, alineatul 4 că ”Acordul de desființare a protocolului de constituire a unei alianțe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor.

Hotărârea de Guvern 199/2024 adoptată de Executiv, referitoare la normele de aplicare ale OUG 21 / 2024, arată, însă, că acest termen este 21 aprilie.

Cu alte cuvinte, potrivit hotărârii de guvern în vigoare, PSD și PNL ar fi putut să depună un acord de desființare a protocolului de constituire a alianței electorale pentru București doar până duminică, 21 aprilie, inclusiv. Or, acest lucru era imposibil, pentru că liderii celor două partide au luat decizia să desființeze protocolul inițial și să participe la alegeri cu candidați separați abia în ședința-maraton de luni, 22 aprilie, iar conducerile celor două partide au formalizat deciziile marți, 23 aprilie.

Pentru a rezolva această problemă a PSD și PNL, Biroul Electoral Central a adoptat miercuri Hotărârea nr. 54/2024 prin care dă un termen diferit decât cel HG 199/2024: e vorba de 26 aprilie.

Hotărârea 54/2024: „În aplicarea dispoziţiilor art. 5 alin. ( 4) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2024, acordul de desfiinţare a protocolului de constituire a al ianţei electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, se poate depune la biroul electoral de circumscripţie unde a fost înregistrat acesta, cu cel puţin 4 zile înaintea termenului limită de depunere a candidaturilor, respectiv cel mai târziu la data de 26 aprilie 2024, ora 23.59, inclusiv.”

Practic, prin hotărârea care stabilește un alt termen decât cel prevăzut HG, Biroul Electoral Central a dat undă verde PSD și PNL să rupă vechiul protocol al alianței și să meargă cu candidați separați la Primăria Generală și cu liste separate la Consiliul General al Municipiului București. 

Hotărârea BEC respectă legislația primară, adică, ordonanța de urgență a Guvernului privind organizarea alegerilor, dar încalcă termenul prevăzut de Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare a ordonanței, care este legislație secundară. Or, legislația secundară nu se poate abate, la rândul ei, de la legislația primară. Prin urmare, judecătorii ÎCCJ membrii ai BEC susțin că Hotărârea nr. 54 a BEC și OUG ar prima prevederilor hotărârii de guvern. 

Hotărârea care anulează și candidaturile depuse deja la sectoare. Adică, pe cea a lui Daniel Băluță la Sectorul 4

Pe de altă parte, protocolul inițial al Alianței PSD-PNL prevedea candidaturi comune la Primăria București, Consiliul General, primăriile de sector și cele șase consilii locale.

Tot miercuri, BEC a adoptat și Hotărârea 55/2024, potrivit căreia, protocolul de constituire a unei alianțe electorale care a fost admis (cazul PSD-PNL la București) nu se poate modifica și nici desființa parțial. Candidaturile depuse anterior desființării protocolului sunt nule.

Așadar, desființarea alianței PSD-PNL nu se poate face doar pentru Primăria și pentru Consiliul General al Municipiului București, ci se desființează inclusiv la nivelul sectoarelor.

În consecință, dacă cele două partide vor în continuare să candideze împreună doar la sectoare, trebuie să înregistreze la BEC alte protocoale de alianță. Termenul limită este finalul zilei de astăzi, 25 aprilie.

Dincolo de urgența procedurilor, prin ruperea protocolului la București, candidatura lui Daniel Băluță la Primăria sectorului 4 a devenit nulă, potrivit ordonanței alegerilor și Hotărârii nr. 55 a BEC.

În baza noului protocol, primarul sectorului 4 va trebui să depună din nou dosarul de candidatură până cel târziu pe 30 aprilie.

Raluca Dan / Adina Bucur