15.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 1:16
No menu items!

Un Pământ fără oxigen – scenariu catastrofal enunțat în marja conferinței de la Paris

spot_img

Dacă temperatura terestră ar crește cu 5 grade Celsius, omenirea nu ar mai avea oxigen, este concluzia unui studiu publicat marți, în marja Conferinței internaționale asupra climei de la Paris. Acest scenariu ar putea fi însă evitat ușor datorită măsurilor luate deja de comunitatea internațională, relatează AFP.

Am identificat o altă consecință posibilă a încălzirii climei, care ar putea fi mai periculoasă decât toate celelalte„, arată doi cercetători de la Universitatea Leicester (Marea Britanie) într-un studiu apărut în Bulletin of Mathematical Biology.

Cu ajutorul unui model matematic, cercetătorii apreciază că o încălzire globală de 6 grade Celsius față de era preindustrială ar putea provoca oprirea producerii de oxigen de către fitoplancton, organisme vegetale care trăiesc în suspensie în apă, aflate la originea a două treimi din oxigenul din atmosferă. „Acest lucru ar însemna epuizarea oxigenului din apă, dar și din atmosferă”, afirmă cercetătorii. „Dacă acest fenomen ar avea loc, ar duce la moartea unei mari părți din speciile de pe Pământ”, adaugă ei.

Comunitatea internațională, reunită la Paris, la conferința asupra climei, considerată crucială, are ca obiectiv limitarea încălzirii la 2 grade Celsius față de era preindustrială. Liderii lumii urmează să ajungă la un acord și în privința mijloacelor pentru atingerea acestui scop.

Temperatura globului a crescut cu aproape 1 grad Celsius din 1850.

Măsurile anunțate până în prezent ar duce la o creștere a temperaturii de 2,7-3,5 grade Celsius și, dacă lumea nu face mai mult pentru a limita dereglările climatice, mercurul ar urca cu 4,8 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol, potrivit GIEC, grup de experți al ONU.

Autorii studiului precizează totuși că modelul lor nu include efectele anumitor procese naturale, cum ar fi circulația oceanică, acestea putând avea impact asupra consecințelor încălzirii.