19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 6:38
No menu items!

Tudorel Toader: Înalta Curte trebuia să respecte legea

spot_img

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în contextul eliberărilor de miercuri seară, că instanţa supremă trebuie să respecte legea privind formarea completurilor de judecători, subliniind că încă din 2014 legea prevede modalitatea în care trebuie constituite.

„Înalta Curte să respecte legea şi să formeze completele cum spune legea încă din 2014. Dacă să spunem că în 2014, poate n-au înţeles, ulterior a venit o decizie a CCR care a explicat.

Dacă nici după decizia Curţii, se modifică legea, a treia oară şi spui că o ţinem pe-a noastră, preşedinţi suntem noi şi restul îi tragem aleatoriu.

Îi întrebaţi de dânşii de ce nu au respectat legea. Până la urmă, toţi trebuie s-o respecte, chiar dacă e judecător”, a declarat ministrul justiţiei, Tudorel Toader.

Ministrul justiţiei a fost întrebat joi dimineaţa dacă judecătoarea Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ, ar trebui anchetată penal după ce s-a constatat că a refuzat să aplice legea, chestiune care a dus la anularea unor sentinţe.

„Eu sunt convins de faptul că ştiţi că ministrul nu se ocupă de anchete. Am auzit şi eu că s-a declanşat o acţiune disciplinară împotriva preşedintelui ÎCCJ. Ştiţi şi dvs. că garantul independenţei justiţiei este CSM. Întrebaţi secţia de judecători, întrebaţi secţia judiciară, ministrul justiţiei nu se ocupă de aşa ceva”, a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă Livia Stanciu, fosta şefă a ÎCCJ, ar trebui demisă de la CCR, având în vedere că nu mai poate fi cercetată disciplinar, aşa cum se întâmplă cu Tarcea, ministrul a răspuns: „Aşa, dacă vreţi să extindem discuţia, şi Lazăr este încă procuror general. Sunt mulţi care nu sunt la locul lor.”

„Eu, de doi ani, de când sunt ministru, am constatat şi m-am convins de ceea ce ştiam: au ieşit la suprafaţă multe nereguli”, a mai precizat Tudorel Toader.

R.D.