16.1 C
București
luni, 27 mai 2024 - 0:09
No menu items!

Trump amenință cu acțiuni împotriva Chinei pentru dezastrul COVID-19

spot_img

În timp ce unele state americane au intentat deja acțiuni împotriva Chinei, administrația președintelui american Donald Trump ia în considerare măsuri împotriva Chinei pentru manipularea pandemiei coronavirusului, transmite Al Jazeera. Tot duminică, secretarul american de stat Mike Pompeo a susţinut că există dovezi semnificative conform cărora noul coronavirus provine dintr-un laborator al oraşului chinez Wuhan, localitatea de unde s-a declanşat pandemia de COVID-19, transmite AFP.

„Puteau să-l oprească, dar nu au făcut-o. Trebuie făcut ceva în privința asta!” este afirmația recurentă a președintelui american.

Poziția lui Trump este că autoritățile din China ar fi putut face mai multe pentru a avertiza și a proteja lumea de pandemie. Astfel de măsuri ar putea agrava relațiile deja tensionate dintre Washington și Beijing.

”Există probe imense că de acolo a plecat”, a insistat secretarul american de stat într-o declaraţie acordată postului ABC, însă a refuzat să spună dacă el crede că virusul ar fi fost eliberat în mod intenţionat de chinezi.

Dar ”China este cunoscută pentru predilecţia ei de a infecta lumea şi de a folosi laboratoare care nu respectă normele’‘, a ţinut el să adauge, afirmând în continuare că ”nu este prima dată când lumea este pusă în pericol de un virus provenit din laboratoarele chineze”.

Pe de altă parte, Mike Pompeo şi-a exprimat regretul asupra lipsei cooperării din partea autorităţilor chineze pentru a elucida originea pandemiei. ”Ei continuă să împiedice accesul occidentalilor, al celor mai buni medici. Trebuie să putem merge acolo. Încă nu avem eşantioanele virusului de care avem nevoie”, a argumentat şeful diplomaţiei americane.

Donald Trump a spus încă de joi că noul coronavirus provine din laboratorul de virusologie din Wuhan şi a ameninţat China cu noi taxe vamale