14 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 16:30
No menu items!

Tribunalul respinge cererea lui Năstase

spot_img

Tribunalul Bucureşti a respins cererea fostului prim-ministru Adrian Năstase de eliminare din pedeapsa cu închisoarea a celor şase zile petrecute la Spitalul Floreasca, unde fusese internat după tentativa de sinucidere, judecătorul admiţând argumentele Parchetului.

Procurorul de şedinţă a argumentat că zilele petrecute de condamnaţi în spitalele publice sau în spitalele penitenciarelor, când afecţiunile pentru care au fost internaţi au fost autoprovocate tocmai pentru a scăpa de executarea pedepselor nu se scad din pedeapsă.

În replică, avocatul lui Adrian Năstase a spus că la momentul la care clientul său a încercat să se sinucidă avea în posesie ori el, ori membrii familiei sale cel puţin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanţă, ceea ce înseamnă că de la acel moment ar fi început executarea condamnării.

Adrian Năstase a declarat în final solicitarea sa este, mai degrabă o chestiune de principiu. El a adăugat că susţinerea procurorului privind condamnaţii care-şi provoacă boala sau afecţiunile nu are fundament, pentru că în cazul său s-a constatat de către Parchetul General o tentativă de suicid, dar nefinalizată, amintind de ordonanaţa de neîncepere a urmării penale în ceea ce-l priveşte în acest caz.

Totodată, Năstase a arătat că cele şapte zile reprezintă sub 0,1 la sută din perioada efectivă pe care o are de executativ, respectiv de peste 730 de zile.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care era acuzat că ar fi strâns ilegal fonduri pentru campania electorală din 2004, când candida la preşedinţia României din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian, şi a fost internat, în perioada 20-26 iunie, la Spitalul Floreasca. (S.S.)