13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 2:19
No menu items!

Tragedia din Apuseni. Procurorii au început urmărirea penală pentru infracțiuni la Codul Aerian

spot_img

avion prabusit

Dosarul accidentului aviatic în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi tânăra medicinistă Aurelia Ion a fost înregistrat la Parchetul Curţii de Apel Alba ca infracţiune la Codul Aerian.

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba, Augustin Lazăr, a declarat, pentru Sursa Zilei, că în dosar a fost declanşată urmărirea penală „in rem” pentru infracţiunile prevăzute de articolul 98, raportat la articolul 110 din OUG 29/1997.

Cu alte cuvinte, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare pentru producerea accidentului aviatic, ci se verifică dacă moartea lui Adrian Iovan şi a Aureliei Ion a fost generată de culpa piloţilor. Dosarul nu priveşte doar cauzele producerii accidentului/aterizării forţate, ci şi circumstanţele decesului pilotului şi a unui pasager.

Încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani

OUG 29/1997
ART. 98

Dacă faptele prevăzute în prezentul capitol au avut ca urmare decesul uneia sau al mai multor persoane, pedeapsa este detenţiunea pe viaţa sau închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

OUG 29/1997
ART. 110

Investigaţia nu exclude însă alte posibile infracţiuni. Mai multe ipoteze de anchetă sunt verificate, însă converg, aşa cum se întâmplă în cele mai multe dosare cu accidente aeriene, către o soluţie de caz fortuit, cum ar fi condiţii meteorologie neaşteptate sau o defecţiune subită a aparatului de zbor.

Un raport separat va fi depus la dosar de Inspectoratul de Muncă, instituţie care trebuie să verifice varianta accidentului de muncă.

Mihaela Chiper