25 C
București
luni, 15 august 2022 - 13:47
No menu items!

Robert Cazanciuc: Raportul MCV, mai bun decât cel de anul trecut

spot_img

robert cazanciuc

Raportul de evaluare a progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare de anul acesta este mai bun decât cel de anul trecut, a declarat miercuri ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

”Raportul de anul acesta este mai bun decât cel de anul trecut. S-a revenit la structura de evaluare anterioară cu cele patru condiționalități, fiind eliminate recomandările referitoare la statul de drept”, a spus ministrul Justiției.

„Comisia constată că România a obținut progrese în numeroase domenii, de la precedentele evaluări, și că sistemul judiciar a menținut un puternic trend pozitiv. Se poate spune că în acest an România a obținut un raport mai bun decât anul trecut. Un element important al acestui raport este revenirea la structura anterioara de evaluare, bazată pe cele patru benchmark-uri, fiind eliminate recomandările politice referitoare la statul de drept”, a spus Cazanciuc.


Ministrul a precizat că documentul marchează pregătirile constante pentru intrarea în vigoare a noilor coduri judiciare, fiind remarcat efortul Guvernului de a pune la dispoziția sistemului judiciar resursele de care are nevoie, fie că e vorba de cele umane, materiale sau de natură normativă.


”Este remarcat, de asemenea pozitiv, spiritul de cooperare dintre Ministerul Justiției și restul instituțiilor din sistemul judiciar. Raportul subliniază, de asemenea, susținerea Executivului pentru instituțiile cu competențe în prevenirea și combaterea conflictelor de interese și al corupției — și e vorba de ANI, ÎCCJ, DNA, — prin alocarea de resursele de care aveau nevoie”, a menționat el.

Cazanciuc a adăugat că, nu în ultimul rând, este apreciat angajamentul Executivului de a asigura conformitatea procesului de revizuire a Constituției cu normele europene, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneția.


”Punctual, cu privire la activitatea MJ, Comisia a apreciat dialogul permanent dintre minister și sistemul judiciar în procesul de aplicare a codurilor în mod special, elaborarea strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2014-2018, document similar cu al celorlalte state membre, initiațiva de a stabili un dialog între mass media și magistrați în vederea creșterii nivelului de transparență și de consolidare a comunicării, crearea cadrului tehnic pentru a oferi judecătorilor și grefierilor acces la toate hotărârile instanțelor din România, ca o măsură importantă de natură să contribuie la unificarea jurisprudenței, una dintre chestiunile remarcate în mod constant de toată lumea ca fiind necesar a găsi o soluție pentru ea”, a mai spus ministrul.

Cazanciuc a menționat că Strategia Națională Anticorupție reprezintă o inițiativă importantă care a reușit aplicarea unui cadru normativ comun pentru foarte multe instituții.

În context, el a susținut că peste 2.000 de instituții sunt implicate în acest proces.


”Toate aceste progrese reprezintă elemente ce confirmă caracterul sustenabil al reformei sistemului judiciar ce au condus și la o creștere a încrederii opiniei publice în sistemul judiciar, în jurul unui procent de 44 % față de 53 % media europeană. Suntem undeva la mijlocul clasamentului, mult peste ceea ce România era în urmă cu câțiva ani. Chiar dacă Raportul consemnează lucruri care mai sunt de făcut, este important ca acesta să nu afecteze percepția asupra rezultatelor pozitive pe care societatea românească în ansamblu le-a obținut „, a mai arătat ministrul.

A.V.