27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:53
No menu items!

Toți țiganii din lume ar putea primi cetățenie indiană

spot_img

Toți țiganii din străinătate ar putea deveni cetățeni indieni. Declarația, care are toate șansele să rămână în istorie, îi aparține ministrului de externe de la New Delhi.

Potrivit oficialului, guvernul indian pregătește recunoașterea întregii comunități de romi, ca parte a diasporei indiene. În România, anunțul nu a rămas fără ecou. „Și noi vrem să fim indieni!”, spun țiganii români, iar autointitiulatul rege internațional al romilor, Dorin Cioabă, este primul dintre ei, relează stirileprotv.ro.

„Voi sunteți fiii Indiei, care ați migrat și ați trăit în condiții grele de-a lungul veacurilor. Marea comunitate de 20 de milioane de țigani trăiește în mai mult de 30 de țări și toți sunt urmași ai străbunilor noștri” – a spus ministrul Sushma Swaraj în cadrul unei întâlniri cu delegați ai romilor din toată lumea.

„În Rusia, Bulgaria și România se numesc țigani. Romii au trăit, în vremuri de demult, în nordul Indiei. Frați și surori romi, India de azi progresează și vă asigurăm ca vă vom sprijini continuu pe voi, frații și surorile noastre rome” –a concluzionat ministrul indian de externe.

Declarațiile au făcut imediat înconjurul globului, iar la Sibiu, autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, a ținut să marcheze momentul îmbrăcându-se într-un costum tradițional indian.

„Întodeauna istoria a arătat faptul că noi provenim din India. Chiar 30 la sută din limba noastră, a romilor, este indiană. Roșu predomină atât în costumul tradițional indian, cât și în al nostru. Ca dovadă că culturile sunt aceleași”, a explicat Cioabă.

R.D.