21.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 16:22

Toate operațiile și internările din spitale, SUSPENDATE 30 de zile. Raed Arafat: “Este o situație de dezastru!”

spot_img

Măsură radicală anunțată de șeful DSU Raed Arafat, la finalul ședinței de Guvern. Toate intervențiile chirurgicale și internările în spitale se suspendă pentru următoarele 30 de zile. Excepțiile sunt doar pentru nașteri, pentru persoanele bolnave de cancer și cele care au nevoie de dializă. Măsura este luată ca urmare a numărului foarte mare de infectări cu Covid-19.

Raed Arafat a anunțat luni seară, după ședința de Guvern, că TOATE unitățile sanitare publice din țară vor suspenda internările pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgențe pentru următoarele 30 de zile.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.

De asemenea, Raed Arafat a vorbit despre activarea mecanismului de protecție civilă: ”Mâine urmează să fie activat mecanismul la cererea Ministerului Sănătății pentru medicamentul Tocilizumab, al cărui furnizor nu poate furniza toate cantitățile necesare. Acum avem cantități suficiente pentru încă 2-3 săptămâni, motiv pentru care vom activa mecanismul să vedem dacă putem lua medicamentul de la țările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment”.

Un alt ordin, în completare, stabilește că ”toți rezidenții de medicină de urgență urmează să fie preluați la stagiul de bază, adică la Unitățile de Primiri Urgență, pentru completarea personalului”. Se discută, la nivelul Ministerului Sănătății, ca același lucru să se întâmple și cu rezidenții de ATI, pentru a putea fi mobilizat un număr mai mare de rezidenți. 

                                                                                             C.D.