18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:34
No menu items!

Titus Corlățean, fostul ministru de Externe, la DNA pentru Diaspora

spot_img

Senatorul PSD s-a prezentat la DNA în calitate de martor, în dosarul privind suspiciuni de corupție din timpul alegerilor prezidențiale, în străinătate.

Titus Corlățean a fost ministru de Externe în Guvernul Ponta, în perioada alegerilor pentru președintele României, din noiembrie 2014. De altfel, Corlățean și-a anunțat demisia pe 10 noiembrie 2014, între cele două tururi de scrutin, motivând atunci că MAE își menține poziția că nu există baze legale pentru înființarea de noi secții de votare în străinătate, în turul al doilea.

Titus Corlăţean a venit, luni, la DNA, spunând că s-a prezentat în calitate de martor, în dosarul privind votul din diaspora, de la alegerile prezidențiale.

La dosarul constituit la DNA au fost anexate mai multe plângeri care au fost înregistrate, iniţial, la Parchetul General, dosar în care se începuse deja urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Procurorii anunțau atunci că în cursul lunii noiembrie 2014 s-a deschis la DNA un dosar privind „modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului în Diaspora”, așa că pe 2 decembrie, anchetatorii de la Parchetul instanței supreme, cu dosarul cu același obiect, au cerut colegilor de la DNA reunirea celor două cauze penale.

Mii de cetățeni români au reclamat, la sfârșitul primului tur de scrutin, că nu au putut vota la secțiile de votare din străinătate, din cauza cozilor interminabile formate.

Înlocuitorul lui Corlățean la MAE, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, înaintea turului doi, ca românii din Diaspora să vină la vot devreme, spunând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp, numărul celor care vor vota se va dubla. La două zile după al doilea scrutin, Meleşcanu şi-a dat și el demisia și le-a cerut scuze românilor din Diaspora care nu au putut vota.

M.N.