10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 0:27

“The Telegraph”: Care este strategia Rusiei pentru a dezbina UE

spot_img

Serviciile secrete americane au inițiat o investigație cu privire la infiltrarea de către Rusia a unor partide politice europene prin intermediul finanțărilor oferite ilegal în ultimul deceniu, scrie “The Telegraph”.

Potrivit cotidianului britanic, directorul comunității serviciilor de informații din SUA (DNI), James Clapper, a fost însărcinat de Congresul american să efectueze o astfel de investigație. Demersul ilustrează temerile crescânde ale Washington-ului cu privire la determinarea Moscovei de a exploata disensiunile deja existente între statele europene pentru a submina astfel proiectul scutului antirachetă și pentru a obține anularea sancțiunilor impuse Moscovei în urma destabilizării Ucrainei.

Jurnaliștii britanici mai notează că și la Londra unii înalți responsabili guvernamentali consideră că, în prezent, în Europa se desfășoară “un nou război rece”, iar anvergura și forța acțiunilor Rusiei în această confruntare sunt subestimate.

Un raport intitulat “Activitatea de influență a Rusiei”, consultat de “The Telegraph”, semnalează operațiuni de influență desfășurate de serviciile secrete ruse în Franța, Olanda, Ungaria, Austria și Republica Cehă.

Pe lângă cercetarea posibilei finanțări a unor partide politice, investigația serviciilor secrete americane va avea în vedere și identificarea unor operațiuni menite să alimenteze opoziția față de scutul antirachetă, precum și sabotarea unor inițiative prin care UE, în prezent dependenta energetic de Rusia, ar dori să găsească surse alternative de aprovizionare cu energie.

Printre partidele suspectate că ar fi fost finanțate de Rusia se numără în special cele de extremă-dreapta, precum Jobbik în Ungaria, Zorii Aurii în Grecia, Liga Nordului în Italia sau Frontul Național în Franța, acesta din urma primind anul trecut un împrumut de nouă milioane de euro din partea unei bănci ruse.

În articolul din “The Telegraph” se subliniază legăturile extinse ale Rusiei în Austria, dar și dorința Moscovei de a influența evoluțiile politice în Marea Britanie, mai ales în perspectiva referendumului cu privire la rămânerea în UE.

Conform publicației, alegerea lui Jeremy Corbyn la conducerea Partidului Laburist ar fi văzută de Rusia drept o oportunitate pentru a slăbi Europa. În sprijinul acestei ultime teorii este evocată și prezentarea exhaustivă a campaniei lui Corbyn de către postul Russia Today, iar desemnarea lui la conducerea laburiștilor a fost calificată de ambasadorul Rusiei la Londra drept un “progres major”, diplomatul rus amintind că noul lider laburist consideră că NATO și-a pierdut rațiunea de a exista după terminarea Razboiului Rece.

Potrivit lui Igor Sutyagin, expert în probleme ruse la Royal United Services Institute, în prezent propaganda Rusiei este foarte activă și capătă trăsăturile unui “război hibrid”. “Campania Rusiei se desfășoară într-o zonă gri, sub acoperire – uneori și legal – pentru a evita ripostele politice, dar cu obiectivul clar de a slăbi determinarea Occidentului de a lupta” și pentru a alimenta îndoielile cu privire la NATO, la UE, la scutul antirachetă și la sancțiunile internationale impuse Rusiei, apreciază expertul.

R.D.